Elektrificatie voor melkveehouder met zonnepanelen sneller interessant

Elektrificatie kan voor melkveebedrijven met zonnepanelen sneller interessant worden dan voor collega's zonder. Dat is een van de conclusies uit rapport 'Elektrificatie op het boerenerf' van Greet Ruitenberg Advies, CLM en Projecten LTO Noord.

Elektrificatie+voor+melkveehouder+met+zonnepanelen+sneller+interessant
© Jan Anninga

De drie bureaus onderzochten in opdracht van Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) hoe een melkveehouder de op het bedrijf geproduceerde duurzame elektriciteit direct zelf kan benutten. RVO.nl wil dat weten, omdat het elektriciteitsnet in Nederland op veel plekken overbelast is. Dat beperkt de ruimte voor het aansluiten van nieuwe installaties voor zonnepanelen op het net.

Ook wordt de komende jaren de salderingsregeling afgebouwd, waardoor het financieel minder aantrekkelijk wordt om elektriciteit terug te leveren aan het net. Met directe benutting van zelf opgewekte stroom zouden melkveehouders beide problemen kunnen tackelen.


Zelf benutten

Greet Ruitenberg van het gelijknamige adviesbureau concludeert dat gebruik van elektriciteit veel goedkoper is dan diesel. Het voordeel bedraagt enkele duizenden euro's per jaar. Dat voordeel neemt na afschaffing van de salderingsregeling verder toe.

De apparatuur, bijvoorbeeld een shovel of voermengsysteem, is wel duurder in aanschaf, maar kent weer lagere onderhoudskosten. Daarmee wordt het voor een grotere groep bedrijven interessant.

Investeringen in elektrische apparatuur komen in beeld zodra er duurzame elektriciteit geproduceerd wordt, bijvoorbeeld een elektrische boiler of ijsbankkoeling. Die worden financieel interessanter na de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling. Die is pas definitief afgelopen in 2031. De financiële besparingen voor dit soort investeringen bedragen enkele honderden euro's per jaar.


Verlagen CO2-uitstoot

Voor de CO2-reductie pakt elektrificatie ook goed uit, zelfs wanneer hiervoor grijze stroom wordt ingezet. Bij de inzet van de eigen opgewekte groene stroom kan de reductie oplopen tot 80 procent.

De opstellers van het rapport stellen dat voor veel melkveehouders de investeringskosten doorslaggevend zijn bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Kosten van onderhoud en energiegebruik worden vaak niet in beeld gebracht, ook omdat daar vaak maar beperkte informatie over is. 'Maak dat inzichtelijk', zegt Ruitenberg.


Vergroenen direct gebruik

Verder zouden de overheid en zuivelsector meer aandacht moeten schenken aan het vergroenen van direct gebruik van energie op een melkveehouderijbedrijf. Omdat een deel van de elektrische apparatuur, zoals een ijswaterkoeling, nog niet economisch aantrekkelijk is, zou het goed zijn om deze investeringen in aanmerking te laten komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor bedrijven die zelf duurzame energie produceren. Die regeling draagt daarmee bij aan de ontlasting van het elektriciteitsnet.


Klik voor complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer