WUR%2Donderzoeker%3A+%27Zonnepanelen+houden+walnootboom+uit+de+wind%27
Nieuws
© Wageningen University en Research

WUR-onderzoeker: 'Zonnepanelen houden walnootboom uit de wind'

Bij project Agroforestry van Wageningen University & Research in Lelystad groeien de walnootbomen wat scheef tussen de stroken aardappelen. Zonnepanelen plaatsen als windscherm is mogelijk een oplossing.

'De walnootbomen staan zo scheef, omdat ze in hun beginontwikkeling last hadden van de straffe wind in de polder, ze hebben dan wat meer beschutting nodig', zegt WUR-onderzoeker Wijnand Sukkel. Twee jaar geleden plantte hij de eerste bomen op de paar hectare van het proefperceel in Lelystad.

Over de scheve walnootbomen maakt hij zich geen zorgen. 'Daar hebben we al van geleerd. Misschien kunnen we in winderige gebieden een hazelnoothaag of verticale zonnepanelen als windschermen neerzetten.' Wellicht al komende winter, als het project wordt opgeschaald naar tientallen hectares.

De rijen bomen trekken meer insecten naar de akkers en halen diepgelegen nutriënten en water uit de bodem. Sukkel: 'We benutten dus veel efficiënter wat de bodem te bieden heeft. En we weten ook dat er meer insecten afkomen op een gevarieerd landschap dan op een veld met maar één gewas. Het vergroot dus de biodiversiteit.' Of dit in de praktijk ook het geval is, moet het onderzoek uitwijzen.


Opbrengst noten

De eerste opbrengst van de notenbomen verwacht Sukkel pas over vijf jaar als de hazelaars noten gaan te produceren. Op walnoten moet hij zelfs acht tot tien jaar wachten. Maar er is veel meer kennis nodig dan alleen over oogstopbrengst.

'We moeten weten welke rassen geschikt zijn om tussen eenjarige gewassen te planten, wat het met de bodem doet, hoeveel tijd boomverzorging kost en of je bijvoorbeeld bloemenmengsels in de boomstrook kunt zaaien', zegt Sukkel. 'Zonder die ervaring kun je geen advies geven over agroforestry.'


Ecosysteem

Bij agroforestry staat het ecosysteem van een akker centraal. Het brengt landbouw en natuur dichter bij elkaar. Het evenwicht is wankel door intensivering van de landbouw en de almaar groeiende wereldbevolking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  12° / 1°
  10 %
Meer weer