Sensus streeft naar groter areaal cichorei in 2021

Vanwege aanhoudende groei in de afzet van het gezonde voedingsingrediënt inuline zal Sensus voor het seizoen 2021 een groter areaal cichorei contracteren.

Sensus+streeft+naar+groter+areaal+cichorei+in+2021
© Koos van der Spek

Op 28 september is de contractering van cichorei voor 2021 voor de Nederlandse reguliere telers door Sensus opengezet op CichoreiNet. De contractvoorwaarden zijn ten opzichte van het lopende seizoen niet gewijzigd. Sensus streeft hierbij stabiliteit na. Ook in 2021 kunnen reguliere telers rechten opbouwen voor de loyaliteitspremie op contract 2023.

Enkele nieuwe zaken wil Sensus graag onder de aandacht brengen. Zo introduceert de cichoreiverwerker de Sensus Overzaai Support. Goede kieming en opkomst van cichorei zijn cruciaal voor een goede opbrengst. Daarnaast nemen de weerrisico's de laatste jaren toe. Daarom ontwikkelt Sensus een coulanceregeling om de zaadkosten bij een eventuele overzaai voor de teler te beperken. Details van deze regeling worden nog uitgewerkt.


Bonalan en chloorprofam

Er zijn ontwikkelingen op toelatingengebied van herbiciden. Bij Bonalan zijn de inspanningen gericht op het behouden van de toelating (EU-herregistratie), zodat deze belangrijke stof ook de komende jaren blijvend mag worden ingezet. Ongeacht deze herregistratie mag Bonalan in 2021 worden ingezet.


Chloorprofam (CIPC) is komen te vervallen. Omdat goede alternatieven in ontwikkeling zijn, is een transitievrijstelling aangevraagd. Het is nog niet zeker of deze vrijstelling wordt verleend en of dit herbicide in 2021 mag worden ingezet.


Eggen en schoffelen

Sensus onderzoekt, mede in Cosun-verband, modellen om de goede mogelijkheden die er voor mechanische onkruidbestrijding in cichorei zijn, breder te introduceren en te ondersteunen. Denk hierbij aan het meer beschikbaar krijgen van onder andere wiedeggen, precisieschoffelapparatuur en onkruidtrekkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer