Nieuwe+cichoreivariant+voor+extra+ingredi%C3%ABnt
Nieuws
© Sensus

Nieuwe cichoreivariant voor extra ingrediënt

Sensus werkt aan nieuwe cichoreivarianten waarbij naast inuline ook terpenen zijn te produceren. Wel is nog een proces nodig om beide ingrediënten optimaal te winnen uit de cichoreiwortels.

Sensus is sinds 2018 deelnemer van het Europese CHIC-project. Dit project heeft als doel om van cichorei, met behulp van nieuwe veredelingstechnieken, een multi-ingrediëntenbron te maken. Cichorei bevat namelijk naast inuline ook terpenen die cichorei de typische bittere smaak geven.

Terpenen beschermen de plant tegen schimmels, bacteriën en andere plagen. Maar de stoffen lijken breder bruikbaar. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de toepassing van terpenen als ontstekingsremmers en als medicijnen tegen kanker.


Techniek Crispr-Cas9

Aangezien veredelen van cichorei een lastig en langdurig proces is, wordt er gebruikgemaakt van nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas9. Met deze nieuwe technieken is het mogelijk om de veredeling te versnellen, waardoor het veredelde ras sneller beschikbaar is. In het CHIC-project worden vier verschillende Crispr-Cas9-technieken toegepast met een verschillende mate van verandering van het DNA.

In geen van de toegepaste technieken zal de veredelde cichorei DNA bevatten dat niet-cichorei-eigen is. In die zin wijken de technieken af van de traditionele gmo-technieken waar vreemd DNA blijvend aanwezig is in de veredelde plant. De techniek selecteert het reeds aanwezige cichorei-DNA dat verantwoordelijk is voor bepaalde gewenste eigenschappen van de plant.


Extreme omstandigheden

In het CHIC-project is het gelukt om cichorei te maken die in veel mindere mate inuline tot suikers afbreekt bij veranderende externe omstandigheden, zoals kou, droogte en dergelijke. Deze cichorei zou minder gevoelig moeten zijn voor bijvoorbeeld invallende vorst en daardoor meer inuline per hectare kunnen leveren. Deze variant wordt nu verder onderzocht. Daarnaast is er een variant gemaakt die meer nadruk legt op de aanmaak van specifieke terpenen.

Om een eventuele nieuwe cichoreivariant volledig te benutten, moet er een bijbehorend proces worden ontwikkeld waarbij beide ingrediënten (inuline en terpenen) optimaal worden gewonnen. Het ontwikkelen van de bijbehorende processen is de voornaamste taak van Sensus in dit samenwerkingsproject.


Hoge opbrengst

Er zijn inmiddels een aantal processen op kleine schaal getest die zowel de terpenen als de inuline met een zo hoog mogelijke opbrengst kunnen winnen uit reguliere cichorei. Daarnaast ondersteunt Sensus de andere onderzoeksvragen en legt contacten met belanghebbenden in dit project, zoals bijvoorbeeld de cichoreitelers en afnemers van inuline.

Dit Europese project levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de cichorei en cichoreiteelt en schetst het perspectief voor de teelt in de toekomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer