Opbrengstverwachting cichoreicampagne zeer wisselend

De cichoreicampagne in de fabriek van Sensus in Roosendaal start maandag 31 augustus. De opbrengstverwachting is zeer wisselend, meldt de verwerker.

Opbrengstverwachting+cichoreicampagne+zeer+wisselend
© Koos van der Spek

De vertraagde start van het groeiseizoen was voor Sensus aanleiding om na te denken over een eventuele latere start van de campagne. Er is besloten om dit niet te doen en 31 augustus aan te houden, een gebruikelijk startmoment. 'Als je kijkt naar de kwaliteit en de hoeveelheid inuline is het beter om de cichorei in september te verwerken dan in januari', legt René Schunselaar van Agro Sensus uit. Hij verwacht dat de campagne tot half januari doorloopt.

Bij de start van de campagne gaat de fabriek niet gelijk op volle capaciteit draaien. Sensus gaat flexibel van start en wil daarmee inspelen op de ontwikkeling van de opbrengsten. 'De variatie in opbrengsten is dit jaar groot. Er zijn niet alleen verschillen tussen de regio's, maar ook verschillen binnen percelen. Het is daardoor moeilijk om nu opbrengstverwachtingen te geven', zegt Schunselaar.

Sterk en robuust

Ondanks het bijzondere groeiseizoen staat de cichorei er gemiddeld genomen redelijk goed voor. Dat komt volgens Schunselaar omdat cichorei over het algemeen een sterk en robuust gewas is. 'Dat geldt vooral als het gewas op het veld staat. Telers moeten zich de komende jaren vooral focussen op de kieming en de opkomst. Als je snel een uniform gewas hebt, kom je sneller richting ons streven van 10 ton inuline per hectare.'

De grootste problemen bij cichorei hebben zich dit jaar voorgedaan in het Zuidwesten. De slechte structuur en de droogte zorgde daar voor problemen bij de kieming en de opkomst. Op veel percelen in het Zuidwesten heeft dit voor tweewassigheid gezorgd en dat geeft meestal lagere opbrengsten.

In het noordoosten en het zuidoosten van het land zijn er minder problemen. In deze teeltgebieden staat de cichorei er goed op. 'In onder andere Noordoost-Nederland hebben telers wel te maken gehad met stuifschade en/of droogte', zegt Schunselaar. Over het geheel genomen heeft Sensus de opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld.

Onkruidbestrijding

Bij de teelt van cichorei is onkruidbestrijding altijd een lastig onderdeel en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Schunselaar wijst er op dat de beschikbaarheid van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen de komende jaren eerder krapper dan ruimer wordt. 'We zetten ons vol in om voor de komende jaren de cruciale onkruidbestrijdingsmiddelen te behouden.'

Naast chemisch onkruidbestrijding kijkt Sensus ook naar mechanische onkruidbestrijding. Op proefvelden laat de cichoreiverwerker zien wat de mogelijkheden zijn van mechanische technieken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer