Inzet mechanisatie bepalend voor opbrengst cichorei

Bij cichorei zijn de eerste opbrengsten met gemiddeld 33 ton per hectare prima. Met 16,5 tot 17 procent valt het inulinegehalte wat tegen.

Inzet+mechanisatie+bepalend+voor+opbrengst+cichorei
© Koos van der Spek

De verwerkingscampagne van Sensus is gestart op 31 augustus en daarmee is ook de oogst van de cichorei op gang gekomen. Omdat cichorei diep wortelt en breekbaar is, vergt de oogst het nodige vakmanschap en een juiste inzet van mechanisatie.

Bij het ontbladeren hanteert Sensus de volgende condities: 75 procent van de wortels met bladstelen moet korter zijn dan 2,5 centimeter en bladresten mogen niet langer zijn dan 5 centimeter. Het advies is om geen gebruik te maken van nakoppers, want dat zorgt voor onnodige kopverliezen.


Puntbreuk

Bij het lichten van de cichoreiwortel kunnen aanzienlijke verliezen optreden door puntbreuk. Om puntbreuk te minimaliseren, moet minimaal 12 centimeter diep worden gerooid en moet het rooielement de rij exact volgen. De rijsnelheid zorgt ervoor dat de wortels zo verticaal mogelijk uit de grond komen.

Door de cichorei kort voor de oogst los te woelen, kan verlies door puntbreuk tijdens het lichten nog verder worden teruggedrongen. Ontblader altijd voorafgaand aan het woelen en zorg ervoor dat de cichorei niet te los wordt gewoeld, zodat de wortels in de rij blijven staan en niet door het rooielement voorover worden gedrukt.

Telers moeten controleren of de rooier over het gehele traject voldoende gesloten is, om verlies van hele wortels te voorkomen. Tijdens het reinigen is het zaak een compromis te vinden tussen voldoende reinigen en het beperken van verliezen, aldus Sensus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer