Aantasting cichorei door witlofmineervlieg

Bij IRS-diagnostiek zijn twee monsters van cichorei binnengekomen die zijn aangetast door de witlofmineervlieg. De monsters zijn afkomstig uit Limburg en Duitsland, net over de grens bij Limburg.

Aantasting+cichorei+door+witlofmineervlieg
© IRS

De witlofmineervlieg (Napomyza cichorii) kent drie generaties per jaar. De eerste generatie vliegt in mei, de tweede vanaf half juli tot begin augustus en de derde in september. De vlieg zet de eieren af in de bladsteel, meestal in de buurt van het groeipunt.

De witte larven komen uit deze eieren en vreten gangen in de bladstelen. Zodra de larven circa 5 millimeter groot zijn, verpoppen ze zich in de bladstelen en worden geel-bruin van kleur. Na een tijdje kruipt hier opnieuw een vlieg uit en begint de volgende generatie.


Schadebeeld

In tegenstelling tot de bladmineervlieg, mineren de larven van de witlofmineervlieg alleen maar in de bladstelen. Hierdoor kan de opname van nutriënten en water in de desbetreffende bladeren worden verstoord, waardoor ze afsterven vanuit de bladranden.

Volgroeide larven kunnen vanuit de bladstelen in de wortel mineren. Op het moment dat dit gebeurt, kunnen secundaire schimmels en bacteriën wortelrot veroorzaken. Dit speelt met name een rol als de cichoreiwortels lang moeten worden bewaard.


Bestrijding

Het is op dit moment niet rendabel om een bestrijding uit te voeren, omdat de eerste generatie nu in het popstadium zit. Het advies van onderzoeks- en kenniscentrum IRS is om vanaf half juli de cichorei te controleren door regelmatig wat wortels door te snijden. En om alleen in te grijpen als de mineerder de wortels intrekt en de cichoreiwortels laat moeten worden geleverd. Bestrijding is in dat geval mogelijk met Benevia.

De middelen Movento, Batavia en Calypso hebben een nevenwerking. Aantasting in alleen de bladstelen leidt niet tot schade. In dat geval is ingrijpen dan ook niet nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer