Rijenspuit bij zaaien bestrijdt onkruid in cichorei

Loonbedrijf Damen uit het Brabantse Terheijden zaait cichorei met gps-gestuurde sectieafsluiting op de strokenspuit. Dat vraagt per hectare minder gewasbeschermingsmiddelen.

Rijenspuit+bij+zaaien+bestrijdt+onkruid+in+cichorei
© Dirk Hol

De gewasbeschermingsmiddelen komen alleen in de rij terecht. Loonwerker Kees Damen schat in dat hij ongeveer een derde van de grond ermee behandelt. Tussen de rijen wordt later geschoffeld. Damen denkt dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen per hectare ongeveer halveert. 'Door gps-gestuurde sectieafsluiting is er geen overlap.'

Het loonbedrijf zaait de cichorei met een vorig jaar aangeschafte Kverneland Monopill e-drive II en een John Deere 6320. De twaalfrijige precisiezaaimachine is speciaal ontwikkeld voor het zaaien van suikerbieten, cichorei en koolzaad.


Veelzijdige machine

Met een werkbreedte van 6 meter, gps, automatische sectieafsluiting, dubbele snijschijven, elektrische aandrijving en de mogelijkheid om in diamant te zaaien en spuitpaden uit te schakelen, is het een veelzijdige machine.

In Zevenbergschen Hoek ging het bij het zaaien van cichorei om het ras Rhodonite en het spuitmiddel Kerb. 'De middelen worden efficiënter ingezet, direct na de zaai op vochtige grond', zegt Damen, die vindt dat de overheid dit soort praktische initiatieven moet ondersteunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer