Gemeente Aa en Hunze ziet boerenwindmolen graag komen

Na Coevorden, Tynaarlo, De Wolden en Noordenveld gaat ook de Drentse gemeente Aa en Hunze installatie van kleinere windmolens op boerenerven toestaan. Het gaat dan om exemplaren met een ashoogte tot maximaal 15 meter.

Gemeente+Aa+en+Hunze+ziet+boerenwindmolen+graag+komen
© Anjo de Haan

De gemeenteraad van Aa en Hunze stemde vorige week in met een wijziging van het bestemmingsplan die de bouw van dergelijke molens bij agrarische bedrijven in het buitengebied mogelijk maakt.

Aa en Hunze gaat op aandringen van de gemeenteraad onderzoeken of burgers die buiten de bebouwde kom wonen ook een kleinere windmolen kunnen neerzetten. Dat hangt volgens wethouder Henk Heijerman af van of de provincie toestemming verleent en of er onder deze huishoudens voldoende belangstelling voor is.


Inpassingsplan

In de raadsvergadering werd duidelijk dat kleine windmolens niet mogen worden geplaatst in het gebied waar nu het windmolenpark Drentse Monden en Oostermoer verrijst. Deze locatie valt onder het rijksinpassingsplan waar de gemeente geen zeggenschap over heeft. Bij het windmolenpark in aanleg liggen volgens de gemeente zelf overigens geen geschikte boerenerven.

De Drentse Provinciale Staten dringen al langer aan op vestiging van kleinere windmolens in het buitengebied. Ze zijn milieuvriendelijk en minder omstreden als de grote exemplaren. Zij pleiten daarom bij de gemeenten voor een soepele opstelling. Provinciale Staten hebben daarvoor eind vorig jaar nog een motie van D66, CDA, GroenLinks en de VVD aangenomen.

De Staten hebben LTO Noord, het DAJK en de Drentse Natuur- en Milieufederatie gevraagd om plaatsing van kleine windmolens te ondersteunen. Zij kunnen aanvragers zonodig bijstaan met advies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer