Woerden staat kleine windmolens tot 15 meter toe

Boeren mogen in het buitengebied van Woerden kleine windmolens plaatsen tot een ashoogte van 15 meter. Hiertoe heeft de gemeenteraad van Woerden onlangs besloten.

Woerden+staat+kleine+windmolens+tot+15+meter+toe
© Anjo de Haan

Alleen SP en Fractie Bakker stemden tegen het initiatiefvoorstel van het CDA. Het CDA diende een initiatiefvoorstel in voor het plaatsen van windmolens tot een hoogte van 15 meter.

Tot nog toe waren windmolens tot een hoogte van 12 meter toegestaan via het bestemmingsplan. Dat was volgens de partij onwerkbaar. Het is bovendien lager dan in een aantal buurgemeenten is toegestaan, zoals Oudewater en Ronde Venen, stelt het CDA.

Onderdeel van het erf

Met het raadsbesluit komt er geen vrijbrief om windmolens in het buitengebied te plaatsen, geeft het CDA aan. 'Er is een zorgvuldig kader opgesteld met voorwaarden waaronder een vergunning verleend kan worden. Ook moet de kleine windmolen achter het hoofdgebouw worden geplaatst, op een bouwvlak of nabij een bouwvlak uit het bestemmingsplan. De molen moet een onderdeel worden van het erf van een moderne boerderij. De kleur van de molen moet passen bij het landschap en de energie is voor eigen gebruik.'

CDA-raadslid Job van Meijeren is blij met dit resultaat. 'De nieuwe generatie kleine windmolens heeft een ashoogte van ongeveer 15 meter en levert voor een boerenfamiliebedrijf ongeveer de helft van de energiebehoefte. In combinatie met zonnepanelen kan een boer daarmee zijn bedrijf op een goede manier verduurzamen, zonder dat het net zwaar wordt belast. Het is mooi dat dit nu ook voor Woerdense boeren mogelijk gaat worden'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer