Eemshaven+in+beeld+voor+aansluiting+windpark+Noordzee
Nieuws
© Han Reindsen

Eemshaven in beeld voor aansluiting windpark Noordzee

De Eemshaven heeft de voorkeur van Groningse en Friese overheden als aansluitpunt voor het toekomstige windpark op de Noordzee. Een van de voorwaarden die de regiopartijen stellen, is dat de Noord-Groningse kuststrook als hoogwaardig landbouwgebied behouden blijft.

Dit voorlopige advies geven de dertien betrokken Groningse en Friese overheidspartijen aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Compensatie voor de negatieve effecten van de aansluiting is voor de regiopartijen een randvoorwaarde. Begin oktober volgt het definitieve regioadvies en in het najaar neemt het ministerie een besluit over het aansluitpunt en de kabelroute.

Het voorlopige advies is onder andere gebaseerd op draagvlak, milieu en gezondheid en ruimtelijke inpassing. Op basis daarvan geven de partijen in het regioadvies aan dat het Friese Burgum afvalt vanwege onvoldoende draagvlak, door onder andere te verwachten overlast van laagfrequent geluid op de omgeving. Aansluiting via het Groningse Vierverlaten ligt voor de regiopartijen ook niet voor de hand.

De voorwaarden die de regiopartijen stellen, zijn een gebiedsproces en een gebiedsfonds om alle belanghebbenden te betrekken en compenseren, het behoud van de Noord-Groningse kuststrook als hoogwaardig landbouwgebied, het in één keer aanleggen van extra kabels in het Waddengebied om verstoring van de natuur bij de aanleg van toekomstige windparken te voorkomen en onderzoek naar de impact van laagfrequent geluid.


Varianten Eemshaven

De variant Eemshaven-Oost houdt volgens de betrokken partijen het beste rekening met de lokale belangen, de kwetsbare natuur van de Wadden en de landbouw. Maar Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben aangegeven dat deze variant lastig is vanwege hoge kosten, technische complexiteit en vergunningen. Daarom adviseren de provincies Groningen en Fryslân de hoogspanningskabel bij Eemshaven-West aan te leggen, maar alleen als er rekening wordt gehouden met randvoorwaarden. Zij vinden deze essentieel voor het draagvlak.

Naast het opwekken van windenergie willen de regiopartijen verder verkennen welke kansen de aanleg van een hoogspanningsaansluiting heeft voor de ontwikkeling van het gebied. Denk aan het ontwikkelen van natuur en het verduurzamen van landbouw, het versnellen van de waterstofeconomie in de Eemshaven, het stimuleren van werkgelegenheid en scholing. De partijen zijn bereid om samen met het ministerie te werken aan het vervolg van het project


Vervolgstappen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor de aansluiting van het windpark Ten noorden van de Waddeneilanden negen mogelijke kabelroutes onderzocht. Om een voorkeursroute vast te stellen, heeft het ministerie de betrokken gemeenten, waterschappen en provincies om advies gevraagd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer