Friesland+versoepelt+regels+kleine+windmolens
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Friesland versoepelt regels kleine windmolens

Boeren in Friesland mogen met windmolens met een ashoogte van 15 meter energie terugleveren aan het net. Provincie Fryslân heeft de verordening Romte op dit punt aangepast.

De provincie wijzigt de verordening naar aanleiding van gesprekken met de agrarische sector, waaronder LTO Noord. De organisatie vroeg om de koppeling tussen het op te stellen vermogen en het eigen verbruik te versoepelen om de combinatie van zon en wind mogelijk te maken. Windmolens moeten nog wel steeds voor eigen gebruik zijn, maar volgens de provincie is het 'niet erg als in bepaalde periodes energie wordt teruggeleverd aan het net'.


'Als gekozen wordt voor een combinatie met zonnepanelen of een mestvergister is het vaak niet te vermijden dat op enig moment toch sprake is van teruglevering aan het net. Wij denken dat dit niet erg is, zolang gebruik gemaakt kan worden van de bestaande eigen netaansluiting van het agrarische bedrijf', stelt de provincie.


Uitzonderingsgevallen

Volgens de provincie kan in uitzonderingsgevallen gemotiveerd worden dat door omstandigheden een netverzwaring toch nodig is om in de eigen behoefte te kunnen voorzien. 'Wij denken bijvoorbeeld aan gevallen waarbij eerder al zonnepanelen op het dak van agrarische bebouwing zijn geplaatst op initiatief van een energiecoöperatie van een nabijgelegen dorp.'

Met deze mogelijkheid voor maatwerk wordt voorkomen dat er rechtsongelijkheid ontstaat. Het is immers zo dat na het realiseren van windturbines het wettelijk gezien altijd mogelijk is om het dak alsnog vol te leggen met zonnepanelen, stelt de provincie. Boeren mogen voor de eigen energiebehoefte maximaal drie windmolens met een ashoogte van 15 meter bij een boerderij plaatsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer