Boeren Eemshaven vragen om onafhankelijk verziltingsonderzoek

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke verziltingsrisico's op akkerbouwland rond de Eemshaven voordat Tennet kabels door boerenland gaat leggen voor een windmolenpark op zee. Deze oproep deden meerdere boeren maandagavond in Roodeschool tijdens de LTO Noord-bijeenkomst over de aansluiting van de windmolens op de Noordzee via de Eemshaven.

Boeren+Eemshaven+vragen+om+onafhankelijk+verziltingsonderzoek
© Han Reindsen

Netbeheerder Tennet gaat een analyse naar het verziltingsrisco uitvoeren, maar volgens beleidsadviseur Taeke Wahle van LTO Noord betreft deze quickscan vooral een literatuuronderzoek. 'Wij willen ook een veldonderzoek. Het verziltingsrisico is een belangrijk punt. De zoetwaterlens kan tijdens het boren doorgesneden worden. Deze gevolgen kunnen groot zijn voor het hoogwaardige pootgoedgebied.'

Bij de boeren is er weinig vertrouwen dat Tennet het onderzoek goed uitvoert, zo viel af te leiden uit de reacties. 'We hebben in deze regio toch veel van de NAM geleerd hoe het niet moet? We hebben maar één kans. Daarom moeten we nu de regie nemen, onderzoek verrichten en met een onafhankelijk rapport komen.'


Schoffering

Een boer sprak van 'schoffering van de landbouw'. 'Jullie stellen continu vragen aan Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en krijgen geen antwoord. Iedereen profiteert straks van het windmolenpark dat op zee komt omdat niemand windmolens in zijn voor- of achtertuin wil hebben. De vraag moet zijn tegen welke prijs een boer bereid is om een kabel door zijn grond te laten trekken.'


LTO Noord heeft veel gesprekken gevoerd nadat Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de tekentafel gingen zitten zonder te kijken naar de gevolgen voor de landbouw, reageerde LTO Noord-bestuurder Henk Smith. 'Er is onvoldoende rekening gehouden met de landbouw, weinig verdieping geweest. Door onze inbreng zijn er nu meerdere tracés bij gekomen die voor de landbouw het minst bezwaarlijk zijn. We zijn begin juli naar Den Haag gegaan naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om onze zorgen te uiten. Van deze persoon heb ik echt de indruk gekregen dat hij landbouw als serieus onderdeel ziet in de discussie.'


Ander voorkeurstracé

Een pijnpunt is onder andere dat LTO Noord een ander voorkeurstracé heeft dan de regionale overheden, Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar waar de standsorganisatie pleit om de windmolens op de Noordzee aan te sluiten via Eemshaven-Oost omdat dit tracé de minste landbouwgrond raakt, kiezen de overheden voor Eemshaven-West, omdat het 110 miljoen euro goedkoper is. 'Het alternatief is technisch zeer complex, lastig vergunbaar, heeft een lange realisatietermijn en is kostbaar', verklaren zij.

Bovendien, zo stellen de overheden, doorkruist Eemshaven-Oost verschillende ligplaatsen voor zeehonden. 'Verstoring hiervan kan kabels zou dan aan de randen van het stormseizoen plaatsvinden. In die periode zijn weersomstandigheden slechter en omstandigheden voor aanleg ongunstig. Wanneer omstandigheden de installatie niet toelaten, wordt de installatie stopgezet.'


Google-leiding

LTO Noord richt een werkgroep van boeren op die een vinger aan de pols houdt bij de ontwikkelingen. Dat deed ze eerder ook met succes bij de aanleg van een Google-leiding bij Delfzijl. Het gaat om kritische boeren die zo nu en dan op de rem trappen en de belangen van de boeren in het gebied goed naar voren kunnen brengen.

In oktober neemt het ministerie een besluit over het aansluitpunt en de route waar de kabels worden geplaatst. Een maand eerder brengen Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op initiatief van LTO Noord een werkbezoek aan het gebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer