RVO%2Enl+vraagt+re%C3%ABle+schadeopgave+fritestelers
Nieuws
© Haijo Dodde

RVO.nl vraagt reële schadeopgave fritestelers

BO Akkerbouw roept namens RVO.nl fritestelers op om hun definitieve aanvraag voor de compensatieregeling snel in te dienen. En om waar nodig hun inschatting van het aantal tonnen aardappelen aan te passen.

Als de aanvragen met de juiste volumes aan overtollige aardappelen binnen zijn, kan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) starten met het uitbetalen van de regeling die de overheid instelde om de schade door de uitbraak van het coronavirus te compenseren.

Er is door fritesaardappeltelers voor 54 miljoen euro aan compensatie aangevraagd. Telers kunnen bij het online loket van RVO.nl hun aanvraag indienen of aanpassen.


In totaal hebben 1.200 aardappeltelers voor zo'n 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van 54 miljoen euro. Voor de regeling is maximaal 50 miljoen euro beschikbaar. Als het bedrag daarboven blijft, wordt de tegemoetkoming voor alle telers gekort.

Directeur André Hoogendijk van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw zegt dat bij veel akkerbouwers de tegemoetkoming meer dan welkom is. 'We weten dat telers vaak meer tonnen hebben opgegeven voor de regeling dan er uiteindelijk voor vergoeding in aanmerking komen. Het was dit voorjaar ook verstandig om ruim aan te vragen.'


Inschatting snel controleren

Het is nu zaak om de inschatting snel aan te passen aan de realiteit, stelt Hoogendijk. 'Als iedereen voor eind september zijn schatting controleert en waar nodig aanpast, kan de uitbetaling snel starten.'

RVO.nl behandelt nu de aanvragen voor bedragen van 125.000 euro. Tot en met 31 oktober kunnen akkerbouwers hiervoor hun definitieve tegemoetkoming aanvragen. Telers die een tegemoetkoming aanvragen die hoger is dan 125.000 euro, moeten nog wachten op meer duidelijkheid van RVO.nl. Op dit moment is nog niet bekend welke bewijsstukken zij moeten meesturen, meldt BO Akkerbouw.

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer