Meer+melkveehouders+kiezen+voor+weidegang
Nieuws
© Johan Wissink

Meer melkveehouders kiezen voor weidegang

Het aantal bedrijven dat weidegang voor melkvee toepast, nam vorig jaar opnieuw toe. In totaal weidt 82 procent van de melkveebedrijven de koeien.

Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vrijdag zijn gepubliceerd. In 2018 gingen bij 80 procent van de bedrijven de koeien de wei in. De weidegang in Nederland neemt toe sinds 2015.

In dat jaar paste 76 procent van de bedrijven weidegang toe. Het is voor het eerst sinds 2010 dat het percentage bedrijven dat weidegang toepast weer boven de 80 uitkomt. Er zijn wel regionale verschillen.Zo gingen in Flevoland in 2019 bij 46 procent van de melkveebedrijven de koeien naar buiten. In deze provincie wordt het minst voor weidegang gekozen. Noord-Holland is juist de provincie met het hoogste percentage weidegang. Op 96 procent van de bedrijven gaan de koeien naar buiten.


Kleinere bedrijven

Op kleinere bedrijven wordt vaker voor weidegang gekozen dan op grote melkveebedrijven. Het aandeel melkkoeien dat in de wei loopt, is daardoor in totaal 73 procent. Ook dat is een stijging. In 2016 lag dat percentage nog op 65 procent.Uit gegevens van de zuivelondernemingen bleek eerder al dat het percentage bedrijven dat de koeien weidt boven de 80 was uitgekomen. Sinds 2012 stimuleren de zuivelondernemingen de weidegang, door middel van het convenant weidegang.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer