Fritestelers moeten voor compensatie schade inschatten

BO Akkerbouw roept telers op om hun definitieve aanvraag voor de compensatieregeling fritesaardappelen snel in te dienen en waar nodig hun inschatting van het aantal tonnen aardappelen aan te passen.

Fritestelers+moeten+voor+compensatie+schade+inschatten
© Nieuwe Oogst

Als de definitieve aanvragen met de juiste volumes binnen zijn, kan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) starten met uitbetalen van de regeling die de overheid instelde om de schade door de uitbraak van het coronavirus te compenseren. Er is nu door telers van fritesaardappelen voor 54 miljoen euro compensatie aangevraagd.

De uitbetaling start zodra dat bedrag beneden de grens van 50 miljoen euro zakt. Telers kunnen bij het online loket van RVO.nl hun aanvraag indienen of aanpassen.


In totaal hebben bijna 1.200 aardappeltelers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van 54 miljoen euro. Maar voor de regeling is maximaal 50 miljoen euro beschikbaar. Als het bedrag daarboven blijft, wordt de tegemoetkoming voor alle telers gekort.


Niet florissant

Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw wijst erop dat de rekening-courant bij veel akkerbouwers er niet florissant bijstaat. 'Het bedrag van de tegemoetkoming is dus meer dan welkom. We weten dat telers vaak meer tonnen hebben opgegeven voor de regeling dan dat er uiteindelijk voor vergoeding in aanmerking komen. Het was dit voorjaar ook verstandig om het aantal tonnen ruim in te schatten.'

Het is nu volgens Hoogendijk zaak om de inschatting voor de tegemoetkoming snel aan te passen aan de realiteit. 'Als iedereen voor eind september zijn schatting controleert en waar nodig aanpast bij RVO.nl, dan kan de uitbetaling snel starten.'


Bewijsstukken meesturen

RVO.nl behandelt nu de definitieve aanvragen voor telers tot een bedrag van 125.000 euro. Tot en met 31 oktober kunnen akkerbouwers hiervoor hun definitieve tegemoetkoming aanvragen. Telers die een tegemoetkoming aanvragen die hoger is dan 125.000 euro, moeten nog wachten op meer duidelijkheid van RVO.nl. Op dit moment is nog niet bekend welke bewijsstukken zij moeten meesturen met hun vaststellingsaanvraag, meldt BO Akkerbouw.

Voor de tegemoetkomingen tot 25.000 euro moeten akkerbouwers een eigen verklaring invullen. Voor de tegemoetkomingen tussen de 25.000 euro en 125.000 euro moeten akkerbouwers een derdenverklaring meesturen. Dat is een verklaring van een deskundige op het gebied van financiële administratie of een accountant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer