RVO%2Enl+opent+loket+compensatie+frites
Nieuws
© Nieuwe Oogst

RVO.nl opent loket compensatie frites

Telers van fritesaardappelen met een schade tot 25.000 euro kunnen hun definitieve aanvraag nu indienen. RVO.nl heeft het online loket geopend voor de vaststelling van de compensatiebedragen.

De coronacrisis heeft in de akkerbouwketen tot vraaguitval geleid. Vooral de vraag naar fritesaardappelen stortte in. Jaap van Wenum, voorzitter van de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland, is daarom blij met de compensatieregeling van de overheid. 'Het geeft de akkerbouwsector verlichting.'

Voor bedragen tot 25.000 euro kunnen telers tot en met 31 augustus hun definitieve tegemoetkoming aanvragen op de website van RVO.nl. Telers kunnen zelf de benodigde formulieren invullen en opsturen. Er is geen verklaring van een accountant nodig.


Intrekken of wijzigen

Telers die in de aanmeldperiode een voorlopige aanvraag voor tegemoetkoming hebben ingediend, kunnen deze nu bij het online loket van RVO.nl intrekken of wijzigen. Voor tegemoetkomingen boven de 25.000 euro is nog niet bekend wanneer deze kunnen worden aangevraagd.

In totaal is er door bijna 1.200 telers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van circa 54 miljoen euro. De regeling is echter gemaximeerd op 50 miljoen. De kans bestaat dat het bedrag per kilo wordt gekort.


Voorschotbedrag

Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw: 'We horen van telers dat de voorlopige aanvraag eenvoudig was in te vullen en dat telers snel hun voorschotbedrag van RVO.nl hebben ontvangen. Het is goed om te zien dat schades tot 25.000 euro nu op een eenvoudige wijze kunnen worden afgehandeld.'

BO Akkerbouw ziet graag dat de regeling ook snel opengaat voor telers met grotere schades. 'In de tussentijd roepen we iedereen op om de opgegeven tonnen te controleren en waar nodig aan te passen. Hoe eerder RVO.nl een goed beeld heeft van de totale schade, hoe eerder de rijksdienst kan beginnen met uitbetalen', zegt Hoogendijk.


Liquiditeitsmonitor

Voor de akkerbouwsector is dat belangrijk. Uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro blijkt namelijk dat de gemiddelde waarde van de rekening-courant van akkerbouwbedrijven fors is gedaald. Die ging van 50.200 euro in maart van dit jaar naar 19.800 euro in juni. Dit is een daling ten opzichte van het jaar ervoor met 7.000 euro.

Door de effecten van de coronacrisis liepen met name de ontvangsten voor fritesaardappelen sterk terug. De export en de binnenlandse afzet van frites viel sterk terug, met als gevolg lagere prijzen dan in 2019.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer