Noordoost-Twente beloont landschapsbeheer

De Landschapsdeal Noordoost-Twente is een feit. De ondertekenaars van de deal gaan zich inzetten voor duurzaam beheer van karakteristieke Twentse landschapselementen, tegen een eerlijke beloning.

Noordoost%2DTwente+beloont+landschapsbeheer
© Tys Hallema

De deal werd vrijdag 25 september ondertekend door Stichting Behoud Twents Landschap, LTO Noordoost Twente, Gebiedscollectief Noordoost Twente, Landschap Overijsel, waterschap Vechtstromen en de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen.

Karakteristieke landschapselementen, zoals houtwallen, singels, poelen en boomgaarden, dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en de belevingswaarde van het landschap in Noordoost-Twente. Bovendien wordt met behoud van het landschap bijgedragen aan natuur-, klimaat- en waterdoelen in de regio, een leefbaar platteland en sociaal-economische ontwikkeling.


Beter begrip

Namens LTO Noord-afdeling Noordoost-Twente ondertekende (interim)voorzitter Sjoerd Ribberink de Landschapsdeal. Hij hoopt dat deze leidt tot een beter begrip over het beheer van landschapselementen, waarbij ook het kappen van vegetatie onvermijdelijk is.

'Ik heb de afgelopen jaren zo vaak gehoord dat wij het landschap kapot zouden maken. Vaak wordt dit soort dingen geroepen uit onkunde of onwetendheid', stelt Ribberink. 'Wij werken juist hard voor het onderhouden van het landschap. En we zien de waarde van het prachtige landschap dat we hier hebben.'


Eerste communicatiecampagne

Om de beeldvorming rondom het beheer van landschapselementen te verbeteren, start in oktober een eerste communicatiecampagne. Deze moet leiden tot meer bewustwording en begrip bij burgers over de functie van houtwallen en andere elementen.

Zo worden cursussen en excursies aangeboden en brochures uitgegeven. Ook kunnen boeren en andere grondeigenaren die bijdragen aan landschapsbeheer een 'pluim' krijgen voor duurzaam landschapsbeheer, in de vorm van een houten plaquette die bij het element kan worden opgehangen.


'Landschap te danken aan sector'

Voor LTO Noord en het agrarisch collectief zijn ook de beloning en waardering voor het beheer speerpunten. Ribberink: 'Die moeten worden uitgebreid. Dat we in de provincie zoveel Natura 2000-gebieden hebben, is voor een belangrijk deel te danken aan de agrarische sector. Dan mag het niet zo zijn dat we daardoor juist worden belemmerd.'

In de deal is als belangrijk doel opgenomen dat er meer landschapselementen onder beheercontracten gaan vallen. En dat er een eerlijke beloning komt te staan tegenover landschapsbeheer.

Landbouwgedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel noemt de Landschapsdeal een 'prachtig eindresultaat'. 'Het heeft wel wat tijd nodig gehad om te ontstaan. (De plannen dateren van twee jaar geleden, red.) Maar hierin zie je dat je samen verderkomt. Met de deal kunnen er stappen worden gezet vanuit de betrokkenheid bij het landschap.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer