Rabobank: 'We maken transparant hoe duurzaam de sector is'

Het aangaan van de maatschappelijke dialoog en deze actief faciliteren, was het uitgangspunt voor de nieuwe visie van de Rabobank op de ontwikkeling van de land- en tuinbouw tot 2030. Carin van Huët, directeur Food & Agri, legt uit hoe.

Rabobank%3A+%27We+maken+transparant+hoe+duurzaam+de+sector+is%27
© Dirk Hol

Hoe wilt u die dialoog ondersteunen?

'Door inzichtelijk te maken wat de sector doet en hoe de land- en tuinbouw presteert. Dit gaan we doen aan de hand van duurzaamheidsindicatoren. We gaan instrumenten ontwikkelen voor het meten van biodiversiteit, bodemindex en foodprinttooling. Die laatste is bedoeld voor de glastuinbouw. Dit doen we samen met de sectoren.'


Wat betekent dat concreet?

'Met behulp van die monitoringsinstrumenten kunnen we inzichtelijk maken hoe de sector ervoor staat. De sectoren bepalen zelf welke indicatoren voor hen belangrijk zijn. Het is vervolgens onze taak om de gesprekken met de individuele ondernemers aan te gaan, om samen te kijken waar het bedrijf staat en wat nodig is om het verder te brengen. Daarin willen we als bank een belangrijke rol spelen en de sector actief helpen verder te verduurzamen.'Rabo-directeur Food & Agri Carin van Huët in gesprek met Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo

Gaat de bank extra voorwaarden stellen aan financiering?

'Ja, deels doen we dat al. De verduurzamingscriteria zijn nu ook al onderdeel van de financieringsaanvraag, maar zullen naar de toekomst toe een nog grotere rol gaan spelen. Dit doen we om de transitie te helpen versnellen.'

Grotere bedrijven krijgen nog meer verantwoordelijkheid om inzichtelijk te maken hoe zij scoren op duurzaamheid

Carin van Huët, directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank

Wat zijn de ontwikkelingsrichtingen?

'We maken onderscheid tussen de productiebedrijven en bedrijven die een andere tak erbij opzetten. Tussen deze twee zal een splitsing komen. Het ene type is niet beter dan het andere.


'De schaalgrootte per bedrijf zal doorgaan tot een verdriedubbeling ten opzichte van de huidige omvang. De bedrijven zullen kapitaalintensiver worden. Die schaalgrootte is nodig om de kostprijs te beheersen. Wel zullen de grotere bedrijven nog meer verantwoordelijkheid hebben om inzichtelijk te maken hoe zij scoren op de duurzaamheidsladder.'


Wat vindt de Rabobank van kringlooplandbouw?

'Binnen Noordwest-Europa kunnen we de kringloop goed sluiten. 70 tot 80 procent van onze producten wordt ook hiernaartoe geëxporteerd. Kringlooplandbouw is dus mogelijk binnen een straal van 800 kilometer. Alles wat we daarbuiten exporteren, zijn hoogwaardige producten. Deze hebben een toegevoegde waarde ten opzichte van het basisproduct. We verwachten ook dat we naar een meer vraaggestuurde productie gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer