Akkerbouwvakbond wil voedsel niet aan vrije markt overlaten

De coronacrisis wijst uit dat voedsel te belangrijk is om zonder regie aan de vrije markt over te laten. Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in een nieuwe toekomstvisie.

Akkerbouwvakbond+wil+voedsel+niet+aan+vrije+markt+overlaten
© Haijo Dodde

Ook in de nieuwe visie blijft NAV vasthouden aan het eigen motto: Genoeg is Beter. 'Wij streven naar een kostendekkende akkerbouwsector, waarbij we produceren voor de markt en niet voor het overschot', verklaart NAV-voorzitter Teun de Jong. 'Verder streven we in de keten naar een betere positie voor de boer met daarbij een centrale rol voor de familiebedrijven.'

Samen met beleidsadviseur Aleid Dik presenteerde De Jong woensdag de NAV-visie tijdens een digitale bijeenkomst. De aanleiding voor de nieuwe visie is volgens De Jong de aanhoudende discussie over de Nederlandse landbouw en de negatieve focus die daarmee gepaard gaat. Hij benadrukt dat NAV voor verdere verduurzaming is van teelten, maar vindt dat bij de transitie naar een duurzame akkerbouwsector er te weinig aandacht is voor het verdienvermogen van de akkerbouwer.


Waardering voor primaire producent

'Verduurzamen kost geld en dat kan de boer niet alleen betalen, dus daar moet de consument ook voor opdraaien. Dat kan echter niet als de supermarkten zich met voedsel willen onderscheiden door de laagste prijs te vragen. Zij moeten dit juist doen op basis van kwaliteit, dan is een betere prijs ook te verantwoorden. Ketenpartners moeten veel meer waardering krijgen voor de primaire producent', vindt De Jong.

In het ideaalbeeld van NAV is er sprake van een consistent landbouwbeleid en ziet de Europese Unie het belang van een interne markt. Het is volgens De Jong essentieel dat export van landbouwproducten mogelijk blijft naar landen die deze producten niet zelf kunnen telen. 'We denken onder meer aan zaden en pootgoed. Onze stelling is dat export moet bijdragen aan voedselzekerheid, er mag geen sprake zijn van dumping van goedkope producten.'


Tegen vrijhandelsverdragen

Voor een economisch duurzame akkerbouw is NAV verder van mening dat de import van minder duurzaam geteelde producten beperkt moet worden. 'Wij vinden daarom ook dat landbouwproducten geen onderdeel zouden moeten zijn van vrijhandelsverdragen. Daarom zijn we ook tegen verdragen als CETA en Mercosur', legt De Jong uit.

Binnen Europa moeten boeren meer de mogelijkheid krijgen om via beheersing van het aanbod de prijs voor hun producten te kunnen beïnvloeden, stelt de NAV-voorzitter. 'Tot er een strak handelsbeleid is in de Europese Unie hebben we voor ons verdienvermogen aanvullende steun nodig vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleied. Ons streven blijft echter om ons inkomen volledig uit de markt te halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer