Overstap kringlooplandlandbouw Gelderland duurt decennia

Het gaat decennia duren voordat de Gelderse landbouw is omgeschakeld naar de natuurinclusieve kringlooplandbouw die de provincie voor ogen heeft.

Overstap+kringlooplandlandbouw+Gelderland+duurt+decennia
© Nieuwe Oogst

Dat zegt landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA), die daarmee op één lijn zit met LTO Noord. 'De huidige agrarische structuur is de weerslag van vijftig jaar beleid. Dat kun je niet met één druk op de knop anders doen', aldus Drenth.

Deze week werd de Koersnotitie Agrifood besproken in de landbouwcommissie van Provinciale Staten van Gelderland. Hierin schetst het provinciebestuur de richtingen waarin de landbouw in de provincie moet bewegen. Volgens de gedeputeerde zijn verdienmodellen en perspectief daarbij de crux.


Perspectief

'Het gaat om ondernemers die een boterham willen verdienen. Daar hoort perspectief bij. Ik proef dat boeren op zoek zijn naar andere manieren van landbouw. Geef de sector de ruimte om die beweging te kunnen maken.'


Vanuit Provinciale Staten wordt positief gereageerd op de notitie, al hebben meerdere partijen nog vraagtekens. Bijvoorbeeld over de definitie van het gezinsbedrijf dat het provinciebestuur centraal zet in de plannen. Volgens Drenth gaat het daarbij niet per se over een huishouden, maar in welke mate een bedrijf deel uitmaakt van de samenleving en agrarische netwerken.

Ook oplossingen voor het grondvraagstuk en het verdienmodel zijn nog niet concreet genoeg volgens Provinciale Staten.


2030 niet realistisch

LTO Noord gaf in een brief haar visie op de Koersnotitie Agrifood. De belangenbehartiger is blij dat de notitie start met een wenkend perspectief voor de sector, maar stelt dat het aan dit perspectief gekoppelde jaar 2030 niet realistisch is. 'Laten we niet vervallen in concrete doelstellingen voor het jaar 2030. De koers is belangrijk, het doel volgt vanzelf wel', schrijft LTO Noord.

Bodembeheer is wat LTO Noord betreft een van de speerpunten voor de komende tien jaar. 'Bodembeheer is goed voor het producerend vermogen (dus voor het inkomen), maar ook voor de biodiversiteit en het vasthouden van water.'


Ander grondbeleid

De provincie moet ook een ander grondbeleid voeren, vindt LTO Noord. 'Wij denken dat een andere inzet van het grondinstrumentarium nodig is om de koers richting grondgebondenheid, weidegang, natuurinclusieve landbouw en biodiversiteit succesvol te kunnen laten zijn. Agrariërs kunnen alleen stappen in deze richting zetten, als zij meer grond onder hun bedrijf krijgen.'

De consultatie voor de provinciale plannen loopt nog. Eind dit jaar komt er een uitvoeringsprogramma op basis van de koersnotitie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer