Bijsturen bij roterend standweiden

Weidepercelen mogen bij roterend standweiden niet hoger worden dan 8 centimeter en niet lager dan 12 centimeter. Bijsturen bij te lang of kort gras kan door ruwvoer op stal te verhogen of verlagen. 'Verhoog of verlaag dus niet het hele rantsoen', aldus adviseur Wim Honkoop van PPP-Agro Advies.

Bijsturen+bij+roterend+standweiden
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

Na de trage voorjaarsgroei en grote groeipiek in juni, groeit er voor het eerst na twee jaar weer een redelijke hoeveelheid zomergras. Al zijn de verschillen groot. Veehouders die aan roterend standweiden doen, sturen op een gemiddeld goede graslengte. Bij een lengte tussen 8 en 12 centimeter eten de koeien op wat er per dag bijgroeit.

Als het gras te lang of te kort wordt, kunnen boeren volgens Honkoop op grofweg twee manieren bijsturen:

1. Ze verhogen of verlagen de bijvoeding met ruwvoer op stal. 'In principe vervangen we weidegras met kuilgras of andersom. Dus niet het hele rantsoen ophogen of verlagen', aldus Honkoop. Daarnaast is bijsturen op basis van ureum met energie en eiwit van belang. 'Zolang het nog kan.' Nemen de koeien op stal te weinig of te veel op, dan kan de veehouder nog bijsturen met weide-uren.

2. De tweede optie om bij te sturen is in oppervlakte. 'Heeft u een grote huiskavel, dan is het vaak mogelijk om het weideblok te vergroten', zegt Honkoop. Vaak doen boeren dit op een moment dat ze overgaan naar een nieuw blok. Soms zijn er bedrijven met een grote huiskavel die nog maaipercelen hebben die worden toegevoegd. Andersom is een perceel afsluiten ook mogelijk, waardoor het blok kleiner wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer