Tijdens+droogte+langer+doorweiden+op+oud+weideblok
Nieuws
© Twan Wiermans

Tijdens droogte langer doorweiden op oud weideblok

Door de droogte is het verstandig om nog even door te weiden op het oude weideblok. Ook mest extra verdunnen met water is zinvol. Dat zegt adviseur Delian Kool van PPP-Agro Advies.

Veehouders die aan roterend standweiden of Nieuw Nederlands Weiden doen, kunnen het beste nog even op het oude weideblok blijven roteren. Hierdoor krijgt het nieuw te weiden blok iets meer kans zich te ontwikkelen. 'Daardoor droogt het perceel straks minder snel op door een kort gewas', zegt Kool op de site van PPP-Agro Advies.

Bij roterend standweiden, of het Nieuw Nederlands Weiden, roteren de koeien een paar weken lang in dezelfde volgorde over een aantal percelen. Op die manier krijgen ze dus elke dag een nieuwe wei met verse topjes gras.

Bij veel melkveehouders is de eerste snede inmiddels binnen en begint de bemesting op gang te komen. Waar in het voorjaar nog met 2 delen mest en 1 deel water werd bemest, is het nu verstandig dit met minimaal 1 deel water en 1 deel mest te doen. 'Het zijn echter geen ideale omstandigheden om te bemesten', zegt Kool op de site van PPP-Agro Advies.

'Je zou kunnen wachten op regen of beregenen na het bemesten. Het belangrijkste is dat melkveehouders alleen bemesten als de bodem dat kan benutten.' Onbenutte mest leidt tot vervluchtiging (ammoniak en lachgas) of meer uitspoeling (nitraat), laat Kool weten.

Ruwvoertekort

Een tekort aan ruwvoer is op sommige bedrijven een gevolg van de droogte. 'Dat kun je zelfs met het meest perfecte management niet voorkomen', zegt de PPP-adviseur. De vraag is wat de veehouder gaat doen om het tekort aan te vullen. 'Koop je ruwvoer aan of ga je voor meer krachtvoer? Als je goed ruwvoer aan kunt kopen, blijft het rantsoen relatief stabiel en zijn de gevolgen voor de broeikasemissies op het bedrijf gering. Krachtvoer brengt daarentegen een hogere CO2-emissie met zich mee.'

Een langetermijnoplossing voor wisselende perioden met langdurige droogte is het toepassen van kruiden en/of diepwortelende grassen. Een voorbeeld daarvan is zachtbladig rietzwenk. Met name op zand en kleigrond lijkt dit goed te gedijen. Waterinfiltratie op veengronden, dat aangelegd wordt tegen bodemdaling, biedt ook perspectief om droge perioden goed door te komen.

Verder wordt door het lostrekken van bouwland, in plaats van ploegen of spitten, de capillaire werking van de bodem beter behouden. Deze verschillen zijn nu goed te zien bij de opkomst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer