Optimaal melken met weidegang en melkrobot

Weinig melkveehouders zullen het aandurven: van een Hollandse stal met 45 koeien in één keer over naar een bedrijf met 95 koeien. Die koeien worden nu gemolken met een SAC-melkrobot: twee melkboxen met één aansluitarm. Louis de With en zijn vrouw Teunie waagden die sprong en nu, na anderhalf jaar, hebben zij hun draai goed gevonden. Ze vertellen graag over hun ervaringen.

Optimaal+melken+met+weidegang+en+melkrobot
De Heus
© De Heus

De melkveehouders waren met hun vorige bedrijf in de Alblasserwaard al klant bij De Heus. Gert Joop van Eck en zijn collega Niels Kooij komen nu ook op het nieuwe bedrijf in het Utrechtse Snelrewaard regelmatig langs en geven, onder andere aan de hand van de Robot Rekentool en het Robot Expert-programma, advies over voeding en optimale instellingen van de melkrobot in combinatie met weidegang.

Achter in productie

Ons streven was een jaarproductie van 840.000 kilo melk en daar gaan we zeker overheen

Louis de With, melkveehouder in Snelrewaard

Louis de With vertelt meer over de uitdagingen van het nieuwe bedrijf: 'De melkproductie was in het begin nog niet optimaal. Voor de koeien die we mee hebben genomen, waren de nieuwe stal en het robotmelken een behoorlijke schok. Maar ook de koeien die we overnamen, bleven achter in productie. Samen met de mensen van De Heus hebben we een plan gemaakt om de productie naar een maximaal niveau te brengen. Dat was geen makkelijk proces en ook een kwestie van geduld. Maar dat heeft wel effect gehad', constateert hij.

'Vorige zomer gingen onze koeien twee keer per dag drie uur de wei in. Dat hebben we dit seizoen veranderd naar één keer vier uur. Dat betekent minder onrustmomenten, terwijl we toch de voorgeschreven 720 uur in de wei halen. Op die manier blijft er genoeg tijd over om de koeien voldoende vaak te melken', merkt De With.

Meer voer voor topconditie

'De tweede maatregel die we namen, was een hoger en meer uitgebalanceerd basisrantsoen. We voegen op dit moment een Rucom-mengsel met veel maismeel toe in het gemengde rantsoen, waardoor de koeien meer eten en dus op een gezonde manier meer produceren. In de robot geven we nu tot maximaal 7 kilo brokken en nog een aanvulling voor de verse koeien in de krachtvoerbox', zegt de melkveehouder.

'Vooral de koeien uit de Hollandse stal moesten extra wennen aan de ligboxenstal en de andere manier van voeren en melken. Inmiddels zijn ze gewend en nemen ze voldoende voer op. De conditie van onze dieren is gedurende deze aanpak sterk verbeterd en is nu top.'

Doelstelling gehaald

De With gaat verder: 'Op dit moment is er voldoende vrije tijd op de robot. We melken elk dier 2,9 keer per dag. Dat gaat goed in combinatie met de weidegang. In de winter gaan we dan wel weer naar 3 keer of vaker melken per dag. Ons streven was een jaarproductie van 840.000 kilo melk en daar gaan we zeker overheen. Met die doelstelling in gedachten heeft Niels met de Robot Rekentool verschillende scenario's laten zien, zoals het effect van melken bij 8 of 9 kilo melk per melking of mogelijk wel bij 11 kilo. Die voorspellingen kloppen als een bus.'

De ideale combinatie

Nu wordt de doelstelling met 90 melkkoeien gehaald in plaats van met de geplande 95 melkkoeien. 'Het is dus goed mogelijk om weidegang te combineren met de melkrobot als alle instellingen én de voeding kloppen. Met onze huidige strategie halen wij – op een voor de koeien gezonde manier – het maximale uit ons koppel. Nu gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn om met de huidige productie weer uit te breiden naar 95 koeien.'

Ook benieuwd naar uw mogelijkheden?

Probeer de Robot Rekentool nu zelf uit.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner De Heus

De Heus

De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in...

Lees verder »

Meer van De Heus

Lees ook

Meer artikelen van De Heus »

Artikelen over De Heus