Wakker Dier wil schaduw verplichten in de wei

Wakker Dier wil dat het ministerie van LNV schaduw in de wei verplicht. 'Daar is van bescherming veelal geen sprake. Dat is onnodig en erg naar voor de dieren', zegt Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker+Dier+wil+schaduw+verplichten+in+de+wei
© René Eijsink

'Onze vrees dat door de warmere zomers dieren steeds meer in de problemen komen, wordt door recente cijfers bevestigd', geeft Hilhorst aan. Tijdens de hittegolf in augustus kwamen bij het Meldpunt Hittestress van Wakker Dier 290 meldingen binnen.


'Verreweg de meeste meldingen betreffen schapen en komen uit Noord-Holland', licht ze de cijfers toe. 'Veel boeren zijn duidelijk niet goed voorbereid op de steeds heter wordende zomers.' Dieren moeten volgens haar daarom beter worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en kou. 'Dat staat in de Wet dieren’.


Hittestress

De hittegolf van 5 tot en met 17 augustus telde dertien dagen. Toen kwamen er in totaal 152 meldingen binnen over schapen met hittestress, weet Hilhorst. 'Ook runderen (125) en paarden (62) zijn vaak gemeld.'


De meeste meldingen komen uit de kustprovincie Noord-Holland (77), gevolgd door Zuid-Holland (39) en Utrecht (37). 'We eisen dat LNV daarom nu eindelijk de hoognodige maatregelen neemt.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer