Jonge filmmaker wint prijs met vlog over weidegang

Eva Vanhommerig (8) uit Simpelveld is de winnares van de actie #watisjouwuitzicht van LTO Nederland. De wedstrijd was gericht op basisschoolkinderen die door het coronavirus thuiszaten. Met haar winnende filmpje won Eva een professionele vlogset. Bij het filmen gebruikte ze in eerste instantie een oude telefoon.

Jonge+filmmaker+wint+prijs+met+vlog+over+weidegang
© Twan Wiermans

Ze oogt niet alleen bescheiden, ze is het ook. De achtjarige Eva Vanhommerig uit Simpelveld in het zuidelijkste puntje van Limburg is waarschijnlijk de jongste Nederlandse filmmaker ooit die een landelijke prijs in de wacht wist te slepen. Daarbij deed ze vrijwel alles zelf. De regie, het filmen en het commentaar geven bij de beelden.

Moeder Kristel, samen met haar man Mark de drijvende kracht achter landbouwbedrijf Vanhommerig & Het Loeigoed, hielp haar bij het monteren. 'Want dat vond ik best moeilijk', geeft ze eerlijk toe.


Uitzicht

Haar moeder wees Eva ook op de door LTO Nederland geïnitieerde wedstrijd #watisjouwuitzicht.
'Mijn moeder vertelde me dat de beste inzender een vlogset kon winnen. Je moest dan een filmpje maken van het uitzicht van de plek waar je woont. En omdat ik al een keertje een filmpje over de antistresskoetjes (een soort sleutelhanger tegen stress) van mijn moeder had gemaakt, leek het me leuk om daaraan mee te doen. Kijk maar op onze Facebookpagina Het Loeigoed.'

Bij vloggen film je jezelf, terwijl je een verhaaltje vertelt

Eva Vanhommerig, winnares #watisjouwuitzicht


Eva woont met haar ouders, haar zusje en broertje op een boerderij in het Limburgse heuvellandschap. Dan weet je waarschijnlijk al snel welk uitzicht je wilt filmen, zou je denken. 'Dat wist ik niet meteen', zegt de jonge winnares.

'Maar omdat de pinken voor de eerste keer dit jaar naar buiten gingen en ook mijn lievelingskoe Sana, wilde ik dat filmen. Doordat we alleen thuisschool hadden, was ik er dit keer ook bij, En met de heuvels kunnen nu ook anderen zien hoe mooi ons uitzicht is. Hier genieten we elke dag', vertelt ze.


Leukste plek

'Samen met mijn moeder heb ik gekeken wat de leukste plek zou zijn. We kozen voor het moment dat onze melkkoeien weer naar buiten mochten. Dat was afgelopen april.'


Samen met haar moeder zoekt Eva een geschikte plek om een vlog te maken.
Samen met haar moeder zoekt Eva een geschikte plek om een vlog te maken. © Twan Wiermans

De meeste tijd zat volgens Eva niet in het maken van de opnames. 'Het filmen of beter gezegd het vloggen heeft niet zo lang geduurd. Het achter elkaar plakken van de beelden vond ik wel een beetje moeilijk. Daar heeft mijn moeder me bij geholpen. Voor haar was dat ook best vreemd, maar we hebben samen veel geleerd.'

Nu weet niet iedereen wat vloggen precies inhoudt. 'Bij vloggen film je jezelf, terwijl je ondertussen een verhaaltje vertelt. Zo'n verhaaltje noem je dan een vlog. Oh ja, ik ben een vlogster, omdat ik een meisje ben. Een jongen is een vlogger.'


Oude telefoon

Professionele filmmakers gebruiken bij het schieten van beelden hightech apparatuur, maar dat geldt meestal niet voor vloggers. 'Het eerste gedeelte heb ik met een oude telefoon gefilmd en het tweede deel met de nieuwe smartphone van mijn moeder. Die maakte veel mooiere beelden. Dat zie je ook wel in het filmpje, maar dat vond de jury niet zo erg, denk ik, want anders had ik niet gewonnen.'

Dat Eva de eerste prijs in de wacht sleepte, kreeg ze niet ze meteen te horen. 'Mama had een mailtje ontvangen, waarin stond dat ik had gewonnen. Ze wilde me verrassen. Opeens stond er een pakketje voor de deur met de vlogset. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, want het bekendmaken van de uitslag bleek met twee weken te zijn verlengd. Ik had het wel gehoopt en ben dus heel blij.'


Kijken naar vloggers

Nu had Eva het niet erg gevonden, wanneer ze niet had gewonnen. 'Het was al leuk om te doen. Vroeger keek ik altijd De Zoete Zusjes. Nu kijk ik vaak PaardenpraatTV en EnzoKnol. Maar om zelf koeien te filmen, is toch leuker. Ik vind koeien gewoon leuke dieren. Ik geef de kalfjes op de boerderij tussen de middag water en help soms bij het melken. Ik kijk ook graag films waar dieren in voorkomen, zoals Babe, The Lion King en Free Willy.'


Het liefst maakt Eva filmpjes over koeien. 'Ik vind koeien gewoon leuke dieren.'
Het liefst maakt Eva filmpjes over koeien. 'Ik vind koeien gewoon leuke dieren.' © Twan Wiermans

Eva heeft met haar gewonnen vlogset al een nieuw filmpje opgenomen. 'We hebben sinds kort twee geitjes op de boerderij, die door mijn zusje en ik worden verzorgd. Ik heb ze gefilmd op het moment dat we ze gingen halen. Dat ging echt super.'


Uitzicht delen met anderen

LTO Nederland startte begin mei samen met de LLTB, LTO Noord en ZLTO de actie #watisjouwuitzicht. Doel van de actie was het in contact blijven met alle kinderen die vanwege de coronamaatregelen niet op bezocht mochten bij boeren en tuinders. 'Deel jouw uitzicht en laat andere kinderen zien hoe jij erbij zit', was de opdracht. De actie bleek een schot in de roos, aldus de organisatie. 'We hebben veel leuke inzendingen gekregen. Van prachtig ingekleurde kleurplaten tot tekeningen van het eigen uitzicht. Mooi versierde verrekijkers en vrolijke vlogs.' Eva Vanhommerig uit Simpelveld won met haar vlog de hoofdprijs. Twaalf kinderen mogen met hun hele klas naar de boerderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer