GroenLinks wil 12 miljard euro voor landbouwtransitie

GroenLinks heeft in aanloop naar de Algemene Politieke Beschouwingen die woensdag en donderdag in de Tweede Kamer plaatsvinden, een alternatief gepresenteerd voor het Nationaal Groeifonds dat het kabinet vorige week heeft gelanceerd. In plaats van een groeifonds van 20 miljard euro wil de linkse oppositiepartij een klimaatfonds van 60 miljard euro.

GroenLinks+wil+12+miljard+euro+voor+landbouwtransitie
© Dirk Hol

In de voorstellen van GroenLinks, die deels al eerder zijn geuit, moet een grote klimaatbijdrage komen van de landbouw. De partij zet daar een begroting van 12 miljard euro tegenover voor een landbouwtransitie en natuurherstel. Voor het herstel van de natuur en de biodiversiteit trekt GroenLinks 4 miljard euro uit. Met dit budget moet Natuurnetwerk Nederland in 2027 worden gerealiseerd. Daarvoor is volgens GroenLinks 41.000 hectare extra natuur nodig.


De partij van Jesse Klaver pleit opnieuw voor een halvering van de veestapel. Daarvoor wil de partij 5 miljard euro uit het klimaatfonds reserveren. Daarmee moeten productierechten en productievergunningen worden opgekocht.

Voor boeren die willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw, wil de oppositiepartij 3 miljard euro steken in een transitiefonds.


Alternatieve begroting

Samen met SP en PvdA heeft GroenLinks ook een alternatieve begroting gepresenteerd. GroenLinks wil in plaats van het Nationaal Groeifonds een klimaatfonds met 12 miljard euro. De partijen trekken daarin miljarden euro's uit voor structureel hogere lonen in de zorg, het onderwijs en bij de politie. Grote bedrijven en rijke particulieren moeten daarvoor extra worden belast.

Voor betere arbeidsvoorwaarden in de publieke sector hebben de linkse partijen 3,6 miljard euro over. Zij willen daarnaast 2,3 miljard euro extra steken in inkomensondersteuning voor mensen die door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. Om huurverlagingen mogelijk te maken, willen zij de verhuurdersheffing verlagen naar nul, wat 1,6 miljard euro kost.

De partijen stellen verder voor 900 miljoen euro euro uit te trekken om de zorgpremies volgend jaar niet te laten stijgen. Daarnaast willen zij extra geld besteden aan de cultuursector en aan ontwikkelingssamenwerking.


Hogere vennootschapsbelasting

Om alle extra uitgaven te dekken, willen de partijen het toptarief van de vennootschapsbelasting verhogen. Dat levert 2,7 miljard euro op. Daarnaast willen zij de door het kabinet voorgestelde investeringsaftrek voor grote bedrijven, waarmee 2 miljard euro is gemoeid, niet door laten gaan. Ook stellen zij een CO2-belasting voor de industrie voor die al direct 1 miljard euro in het laatje brengt.

'Met deze tegenbegroting laten we zien dat het anders en eerlijker kan', zegt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. Ook Lilian Marijnissen van de SP vindt dat 'andere keuzes' nodig zijn om uit de crisis te komen en dat geïnvesteerd moet worden 'in wat voor de samenleving belangrijk is'. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver dreigen grote bedrijven weer miljarden euro's aan belastingvoordelen op te strijken. 'Daar leggen wij ons niet bij neer.'

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de tegenbegroting doorgerekend en concludeert dat de voorstellen van de drie partijen leiden tot hetzelfde begrotingstekort als de voorstellen die het kabinet dinsdag presenteerde.


Klimaatwet aanscherpen

GroenLinks en D66 gaan tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een voorstel indienen om de Klimaatwet aan te scherpen. Daarin staat dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 minimaal 49 procent minder moet zijn ten opzichte van 1990. Beide partijen werken aan een initiatiefwet om daar minimaal 55 procent van te maken.


In het regeerakkoord is die 49 procent vastgelegd. Dat was een compromis tussen de vier coalitiepartijen. Wel beloofde het kabinet in Europa het voortouw te nemen om het doel op 55 procent te krijgen. De Europese Commissie lijkt ook richting 55 procent te gaan. Om Brussel over de streep te trekken, zou Nederland volgens regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks het goede voorbeeld moeten geven door de eigen klimaatdoelstelling te verhogen.

Rob Jetten van D66 zegt dat het klimaatprobleem niet minder urgent is geworden door de coronacrisis en dat er tempo moet worden gemaakt. 'Als wij de kar trekken in Europa, kunnen we ook als eerste de vruchten plukken van de overgang naar die nieuwe en schone economie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer