Landbouw: een strategische troef

In de Zomerserie over toekomst in Nieuwe Oogst pleitte Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, onlangs voor een herwaardering van de landbouw als een voor Nederland strategisch belangrijke sector. Het interview oogstte veel reacties op de website Foodlog.nl. Hieronder een bloemlezing uit die reacties.

Landbouw%3A+een+strategische+troef
© Universiteit Maastricht

Wouter de Heij, Food4Innovations

'Helemaal gelijk. Het 100 miljard plus agrifood(tech)complex is uniek en groot. Honderdduizenden banen direct en nog veel meer indirect. Daarin gaan 'wroeten' is dom, gevaarlijk en onnodig. Ik noem dit economische mikado. Je weet niet bij welk stokje de stapel uiteindelijk instort. Oppassen met grote aanpassingen dus.'


René van Druenen, landbouwvernieuwer

'Strategisch gezien is het juist van belang dat we zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen als het gaat om onze voedselvoorziening. Als de coronacrisis iets heeft bewezen, dan is het dat wel. Wat dat betreft kun je kringlooplandbouw als een ook strategisch juist uiterst belangrijke stap zien om dat te bereiken met een belangensfeer van bijvoorbeeld 800 kilometer om ons land heen.

'Trump te willen imiteren met zijn eerst dreigen en vervolgens (als dat niet werkt) opleggen van sancties als hij zijn zin niet krijgt (eerder een teken van zwakte dan van kracht), lijkt me niet zo'n goed idee en ook wel iets te hoog gegrepen voor een land als het onze, iets te megalomaan.'


Krijn Poppe, landbouweconoom

'Gebruik food en agri als troef in internationale politieke strategie. Veel van onze minister-presidenten komen erachter dat een staatsbezoek voor veel meer dan 8 procent over food en agri gaat. Dus als je iets wilt van een ander land, krijg je dat wellicht gedaan door inzet van Nederlandse food en agri.

'Een deal 'wij reorganiseren uw varkenssector voor voedselveiligheid en zoönosen, als u meer aan de mensenrechten doet', lijkt me nog lastig, maar misschien zijn er goede voorbeelden van?'


Jinke Hesterman, burger in buitengebied

'Met alle respect voor Rob de Wijk, volgens mij is hij niet helemaal goed op de hoogte. Een zin als 'Op landbouwgebied heeft Nederland een enorme geloofwaardigheid' is er echt eentje uit de vorige eeuw. Zolang er in het buitenland en op handelsmissies sprookjes worden verteld, ja dan houdt de geloofwaardigheid nog wel even stand. Maar o wee als ze er elders in de wereld lucht van krijgen hoezeer dat veelgeprezen landbouwsysteem in Nederland is vastgelopen.'Piet Hoogland, oud-akkerbouwer en -veehouder

'Nederland exporteert ook boeren. Overal in de wereld zijn in talrijke landen Nederlandse boeren actief boer of vervullen ze een agrarische functie. Zelfs in Alaska zit een Nederlandse boer met 600 hectare die in de zomermaanden Anchorage belevert, verpakt en wel. Er is nog geen enkele buitenlandse boer die zich als boer in Nederland heeft gevestigd.'


Bert van Ruitenbeek, adviseur duurzame landbouw en voeding

'Voedselzekerheid moet strategisch veel meer op Europees niveau worden bekeken. En Rob de Wijk heeft gelijk dat we strategisch moeten denken, maar landbouw heeft alleen toekomst als we onze natuurlijke hulpbronnen in stand houden en dus vanuit zo natuurlijk mogelijke kringlopen gaan werken.

'Lokaal (think globally, act local) is geen geneuzel, maar voorwaarde voor een volhoudbaar systeem. Juist met die enorme veestapel zijn we gigantisch kwetsbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer