Afrikaanse+varkenspest+vastgesteld+in+Brandenburg
Nieuws
© Twan Wiermans

Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Brandenburg

In het zuidoosten van Brandenburg is de vondst van een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn bevestigd. Het virus lijkt daarmee de Pools-Duitse grens te zijn overgestoken. Daar werd voor gevreesd sinds het virus in november 2019 een sprong van 300 kilometer westwaarts maakte.

Het virus is gevonden op het kadaver van een wild zwijn in de regio Spree-Neiße. Het Duitse ministerie heeft de melding officieel bevestigd. Het kadaver wordt nu nog onderzocht door het Friedrich-Loeffler Instituut, de Duitse tegenhanger van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. De uitslag daarvan wordt 11 september verwacht.

Binnen de 4 kilometerzone zijn geen varkensbedrijven. De vindplaats grenst echter aan de regio Oder-Spree, waar zich wel grote varkensbedrijven bevinden. Dat baart de Duitse overheid en Duitse varkenshouders veel zorgen.


Het Afrikaanse varkenspest-crisisteam van de regio komt donderdag bij elkaar. In dat overleg staat de vraag centraal hoe de vindplaats van het kadaver het best kan worden afgeschermd en bedrijven met varkens veiliggesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer