Afrikaanse varkenspest vastgesteld in Brandenburg

In het zuidoosten van Brandenburg is de vondst van een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn bevestigd. Het virus lijkt daarmee de Pools-Duitse grens te zijn overgestoken. Daar werd voor gevreesd sinds het virus in november 2019 een sprong van 300 kilometer westwaarts maakte.

Afrikaanse+varkenspest+vastgesteld+in+Brandenburg
© Twan Wiermans

Het virus is gevonden op het kadaver van een wild zwijn in de regio Spree-Neiße. Het Duitse ministerie heeft de melding officieel bevestigd. Het kadaver wordt nu nog onderzocht door het Friedrich-Loeffler Instituut, de Duitse tegenhanger van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad. De uitslag daarvan wordt 11 september verwacht.

Binnen de 4 kilometerzone zijn geen varkensbedrijven. De vindplaats grenst echter aan de regio Oder-Spree, waar zich wel grote varkensbedrijven bevinden. Dat baart de Duitse overheid en Duitse varkenshouders veel zorgen.


Het Afrikaanse varkenspest-crisisteam van de regio komt donderdag bij elkaar. In dat overleg staat de vraag centraal hoe de vindplaats van het kadaver het best kan worden afgeschermd en bedrijven met varkens veiliggesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer