Nepluvi blikt tevreden terug op hitteperiode

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) blikt tevreden terug op de hitteperiode in augustus. Sinds deze zomer gold een wettelijk transportverbod voor dieren bij temperaturen vanaf 35 graden.

Nepluvi+blikt+tevreden+terug+op+hitteperiode
© Twan Wiermans

Volgens de sectororgansiatie heeft de sector zich goed aan aangepast en was er een goede samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'Onze leden passen vergaande protocollen en maatregelen toe om het welzijn tijdens extreme hitte te blijven borgen', stelt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat in een persverklaring.

Vooral de samenwerking met de NVWA werd gewaardeerd. Permanent toezicht door de NVWA in slachterijen is verplicht. Bij hete temperaturen wordt de productie verplaatst naar de nacht en de vroege ochtend.

Oplaat: 'We spreken al enige tijd met de NVWA over het leveren van flexibeler toezicht tijdens die periode in een jaar dat er sprake is van extreme hitte. Ons standpunt is altijd dat er tijdens die paar dagen in het jaar op uren moet kunnen worden geproduceerd die in het kader van het dierenwelzijn het meest gunstig zijn.'


Flexibel toezicht

De voorzitter heeft dit jaar een flexibele toezichthouder gezien. 'Ik hoop dat dit een opmaat is voor een zo flexibel mogelijk toezicht voor ook eventuele toekomstige hitteperiodes.'

Tussen 5 en 17 augustus was het uitzonderlijk heet in Nederland. Minister Carola Schouten van LNV kondigde dit jaar aan dat de NVWA streng zou toezien op het naleven van de regels. Vanaf 27 graden voert de NVWA extra controles uit om te kijken of dieren geen hittestress ondervinden, zowel tijdens transporten als in stallen. Vanaf 30 graden worden er door de NVWA geen certificaten meer verleend voor langeafstandstransporten van acht uur of langer.

Het transportverbod bij een temperatuur boven de 35 graden geldt voor alle wagens die niet zijn voorzien van een koelsysteem. Ventilatie alleen is onvoldoende, omdat met daarmee warme buitenlucht naar binnen wordt gelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer