POV+lanceert+hitteprotocol+voor+varkenshouderij
Nieuws
© groenonderwijs.nl

POV lanceert hitteprotocol voor varkenshouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) lanceert een bedrijfsspecifiek hitteprotocol. Met dit hulpmiddel krijgen varkenshouders in beeld hoe zij hun dieren zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen hittestress op warme dagen.

Het protocol is ontwikkeld door Wageningen University & Research (WUR). Kern van het protocol is dat varkenshouders samen met hun medewerkers, adviseurs en dierenarts tijdig maatregelen nemen, effecten meten en evalueren wat nog beter kan.


Ervaringen van varkenshouders

Het bedrijfsspecifieke hitteprotocol is ontwikkeld op basis van onder meer ervaringen die varkenshouders hebben opgedaan tijdens de hete zomer van 2019.

Varkenshouders hebben hun best gedaan om hun dieren te behoeden tegen hittestress en bedachten daarvoor soms creatieve oplossingen. Deze oplossingen zijn verzameld. Daarnaast is op basis van literatuur gekeken hoe hittestress bij varkens het beste kan worden voorkomen.


Protocol en lijst met tips

In opdracht van het consortium van het onderzoeksproject 'Een beter klimaat in varkensstallen' heeft de WUR een format gemaakt voor een bedrijfsspecifiek hitteprotocol.

Bij het stappenplan om te komen tot een bedrijfsspecifieke aanpak hoort een brochure met tips die kunnen worden toegepast. In deze brochure met tips zijn de slimme en creatieve oplossingen samengevoegd met de inzichten van erfbetreders en wetenschappers.

'Dit bedrijfsspecifiek hitteprotocol met bijbehorende tips levert praktische handvatten voor varkenshouders om hun varkens zo min mogelijk hittestress door warmte te laten ervaren. Ik hoop dat varkenshouders dit document aangrijpen om samen met eventueel medewerkers, adviseurs en dierenartsen kritisch te kijken of er op punten nog verbetering mogelijk is', zegt Anita Hoofs van de WUR.


Goed voorbereid

Een van de belangrijkste aanbeveling luidt: wees goed voorbereid op hitte; ga niet pas handelen als het al warm is in de stal. 'Dit protocol zal jaarlijks worden geëvalueerd en zo nodig worden aangevuld', aldus Hoofs.

Voorzitter Linda Janssen van de POV en Consortium PPS Klimaat is trots op het format en de aanbevelingen die binnen een breedgedragen consortium tot stand zijn gekomen.

'Gelukkig hebben de meeste varkenshouders al actief maatregelen getroffen om hitte voor hun dieren te beperken. Dat neemt niet weg dat wij varkenshouders, adviseurs en dierenartsen oproepen om met elkaar continu alert te zijn en preventief voorbereid te zijn om hittestress zoveel mogelijk te voorkomen', zegt Janssen.


Alle informatie is te downloaden via www.vitalevarkens.nl/onderzoek/hittestress-voorkomen

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer