Grootste+zorg+Afrikaanse+varkenspest+betreft+de+markt
Nieuws
© Henk Riswick

Grootste zorg Afrikaanse varkenspest betreft de markt

De Duitse overheid heeft donderdag de vondst van Afrikaanse varkenspest bevestigd bij een wild zwijn in de deelstaat Brandenburg. De Nederlandse varkenssector vreest vooral de gevolgen voor de markt.

'Het maakt een groot verschil welke maatregelen Duitsland gaat treffen', zegt voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Welke dat zijn, is donderdagavond nog niet bekend, maar zij heeft vertrouwen in de Duitse grondigheid. Bovendien heeft een vergelijkbare situatie in België en Tsjechië bewezen dat met een systematische aanpak het virus kan worden ingedamd.

De Bondsregering wil snel tot een duidelijke afbakening van het gebied komen, zodat het beginsel van regionalisering in werking kan treden. Frans van Dongen van de Nederlandse koepel voor vleesverwerkende bedrijven COV verwacht dat de Europese handel in varkens en varkensvlees weinig hinder zal ondervinden van het feit dat in Duitsland Afrikaanse varkenspest is vastgesteld.

Voor de Duitse varkensprijs zal dat anders zijn. De verwachting is dat daar druk op komt door het wegvallen van onder andere de export naar China, Korea en Japan. Die situatie deed zich in 2019/2020 ook voor in België. De Federatie van het Belgische Vlees becijferde daar de schade voor de varkenssector op 20 miljoen euro per maand.

Biggenexport onder druk

Van Dongen verwacht verder dat de biggenexport naar Duitsland onder druk komt, omdat de onzekere situatie Duitse mesters ervan weerhoudt om nieuwe koppels biggen op te leggen. Ook de Deense varkenssector sprak daar zijn zorg al over uit.

Hoe groot de impact van Afrikaanse varkenspest (AVP) zal zijn, staat of valt met de vraag of Duitsland tot een regeling met China kan komen, zodat het Aziatische land regionalisering accepteert. Is dat het geval, dan kan varkensvlees met een AVP-vrijgarantie uit nader te bepalen gebieden worden geëxporteerd naar China.

Kans op ontwrichting EU-markt

'Kan dit op niet al te lange termijn worden geregeld, dan zijn de gevolgen te overzien. De EU-markt zal een tijdje overladen zijn. Duurt de situatie te lang, dan raakt de EU-markt behoorlijk ontwricht', schetst Van Dongen. De eerste zorg van het COV is daarom dat Duitsland snel tot een afspraak komt met China, maar ook met Japan en Korea.

Nederland werkt al een aantal jaren intensief samen met Duitsland, Denemarken en Frankrijk aan het maken van afspraken met China over regionalisatie. Van Dongen is optimistisch over de mogelijkheden daarvan, maar zegt ook rekening te houden met het slechtste scenario.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer