Duitse+melding+Afrikaanse+varkenspest+zorgt+voor+onrust
Nieuws
© Koos van der Spek

Duitse melding Afrikaanse varkenspest zorgt voor onrust

Wekelijks worden er 280 biggen aangevoerd bij Erwin Jansen in Veendam. De melding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in de Duitse deelstaat Brandenburg maakte hem deze week wel wat onrustig. 'We moeten er met elkaar voor waken dat we het hier niet krijgen.'

Jansen runt in Groningen een bedrijf met 7.000 vleesvarkens. Wekelijks wordt er geleverd aan slachterij Vion en een nieuwe koppel biggen opgezet. Jansen noemt hygiënisch werken bij het transport belangrijk. Daarmee kan het verslepen van ziektes tussen bedrijven worden voorkomen.

Het bedrijf werkt volgens het schone- en vuilewegprincipe. Het zaagsel wordt afgevoerd en verspreid over een weiland. Daarna wordt de vrachtwagen gereinigd met warm water en gedesinfecteerd met een hogedrukreiniger.


Lage ziektedruk

Jansen is blij met de regio waar zijn bedrijf is gevestigd. Het dichtstbijzijnde varkenshouderijbedrijf zit op 10 tot 15 kilometer afstand. In het Veenkoloniale Groningen is de druk van wilde varkens laag, in tegenstelling tot de grensgebieden in Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland, waar die druk er wel degelijk is.

De kans dat AVP door wilde zwijnen naar Nederland wordt gebracht is aanwezig, maar wordt ingeschat als relatief klein. Daarvoor is de afstand tot Brandenburg te groot. Het risico daarop is het grootst doordat de mens – toeristen, chauffeurs en arbeidsmigranten – besmette etenswaren achterlaten in de natuur.

Dat lijkt ook de enige verklaring te zijn voor de grote sprong die het virus in november 2019 maakte. Het bewoog toen 300 kilometer westwaarts richting de Pools-Duitse grens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer