Campagne+tegen+varkenspest+Zuidoost%2DEuropa
Nieuws
© Twan Wiermans

Campagne tegen varkenspest Zuidoost-Europa

De European Food Safety Authority (EFSA) is een grote campagne begonnen om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Zuidoost-Europa te stoppen. De campagne moet vooral het bewustzijn vergroten.

EFSA stelde in 2019 vast dat Zuidoost-Europa een 'zorgregio' is. Het gaat om de landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Griekenland, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Slovenië. Het zijn allemaal landen die dichtbij landen liggen waar Afrikaanse varkenspest heerst. In Griekenland werd in februari dit jaar voor het eerst Afrikaanse varkenspest vastgesteld.

De campagne is gericht op groepen mensen die in aanraking komen met varkens op boerderijen en wilde zwijnen. Vooral varkenshouders en jagers zullen voorlichting ontvangen. De EFSA werkt hierin samen met veterinaire organisaties, jachtverenigingen, boerengroepen, douanebeambten, grenspolitie en lokale overheden. Ook toeristenbedrijven en reizigers zullen worden voorgelicht over de risico's.
Preventie

In de campagne zal de nadruk worden gelegd op het belang van opsporing, preventie en rapportage om de ziekte onder varkens in bedwang te houden. Er worden onder meer factsheets, infographics en sociale media ingezet. Daarnaast is er een speciale website in het leven geroepen.

De EFSA-campagne is een aanvulling op inspanningen van de Europese Commissie en andere internationale organisaties om de ziekte onder varkens uit te roeien. Tot nu toe verloopt dat niet succesvol. In Europa is de Afrikaanse varkenspest nog steeds aan een opmars bezig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer