Slachterij+T%C3%B6nnies+dicht%3B+80+procent+medewerkers+besmet
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Slachterij Tönnies dicht; 80 procent medewerkers besmet

Slachterij Tönnies in het Duitse Rheda-Wiedenbrück is woensdag voor onbepaalde tijd gesloten. Uit coronatesten onder medewerkers bleken 400 van de 500 uitslagen positief.

Varkenshouders die leveren aan Tönnies zijn gisteren over de situatie geïnformeerd door hun handelaren. Slachtrijpe varkens worden zoveel mogelijk doorgeschoven naar andere vestigingen van Tönnies. Ook collega-slachterijen springen bij. De Duitse media spreekt van 'burenhulp'.

Tönnies slacht wekelijks in Rheda-Wiedenbrück zo'n 140.000 varkens. Het is de grootste slachterij van Duitsland.


Verontschuldiging

Woordvoerder André Vielstädte van bij Tönnies, verontschuldigde zich namens het bedrijf voor de ontstane situatie. 'Het gaat nu om de bescherming van werknemers en het welzijn van de wijk, niet om het bedrijf.' Hij maakte ook duidelijk dat het Tönnies al weken lukt het coronavirus buiten het bedrijf te houden met een aanpak van strikt hygiënisch werken en talrijke beschermende maatregelen.

Tönnies telt in Rheda-Wiedenbrück ruim 1.000 medewerkers. In de eerste maanden van de pandemie testten maar weinig medewerkers positief op het virus: 128 positieve gevallen in meer dan 13.000 tests. Hoe het virus in het slachthuis nu zo om zich heen heeft kunnen grijpen, wordt grondig onderzocht. 'Iedereen die nu positief heeft getest, was eerder negatief', stelt de Duitse GD.


Reisvrijheid

Als mogelijke oorzaak wordt de verruiming van de maatregelen genoemd dat meer reizen mogelijk maakt. Vanwege de twee lange weekenden hebben veel werknemers hun families bezocht. De meesten wonen in Oost-Europa.

Eerder werden in Nederland ook slachterijen van Vion en Van Rooi Meat gesloten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  75 %
Meer weer