Zuid-Holland onderzoekt stikstofplan boeren

Provincie Zuid-Holland onderzoekt of ze het verleasen van stikstofrechten van boeren aan bedrijven die stikstofruimte nodig hebben mogelijk kan maken via de provinciale beleidsregels. De melkveehouders lanceerden donderdagmiddag hun plannen.

Zuid%2DHolland+onderzoekt+stikstofplan+boeren
© Dirk Hol

'We zijn hartstikke blij met dit eigen initiatief van de boeren. Dit laat hun betrokkenheid bij het gebied en de opgave die er ligt zien. Zij beseffen dat er echt iets moet gebeuren', reageert stikstofgedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) op de plannen van de boeren bij Nieuwkoop.

Het boereninitiatief past ontzettend goed in de innovatieplannen die de provincie voor ogen heeft met de sector, vindt de gedeputeerde. 'Het is een zoektocht om zowel de natuur te helpen als de bedrijfsvoering van boeren te continueren. Innovatie kan ons daarbij heel goed helpen. Als uit het onderzoek blijkt dat de plannen van de boeren kunnen slagen, hebben wij hiermee een belangrijke oplossing voor de stikstofproblematiek in dit gebied in handen.'


Extern salderen

Zover is het echter nog niet, stelt de provinciebestuurder. De provincie heeft tijd nodig om de verleaseconstructie door te rekenen en te onderzoeken of het initiatief van de boeren haalbaar is. 'Houdt het juridisch stand, is er vraag naar stikstofruimte en levert het uiteindelijk die stikstofreductie op die we voor ogen hebben? Dat uitzoeken is een enorme puzzel', licht Baljeu toe.

Zuid-Holland ontwikkelt op dit moment – in nauwe afstemming met het Rijk en de andere provincies – beleidsregels over extern salderen tussen melkveehouderij en andere sectoren. 'Wij weten dat boeren hier niet op zitten te wachten. Extern salderen zou je kunnen zien als het laatste middel, als het uiterste dat mogelijk is.'


Of het provinciebestuur volgende week een besluit neemt over de beleidsregels, daar wil de gedeputeerde nog niet op vooruit lopen. Dit is mede afhankelijk van wat het Rijk hierover besluit. Mogelijk wil de provincie wachten op de nieuwe versie van het Aerius-systeem, waarmee de uitstoot van stikstof en de neerslag daarvan op Natura 2000-gebieden wordt berekend. Dat verschijnt half oktober.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer