VVD en CDA positief over Nieuwkoops stikstofplan

VVD en CDA zijn positief over het stikstofplan van de melkveehouders bij Nieuwkoop en dringen er bij landbouwminister Carola Schouten op aan het boereninitiatief te omarmen. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is tevens positief, maar vindt uitkoop of verplaatsing van veehouderijen onvermijdelijk. Schouten ontvangt volgende week de boeren voor een toelichting.

VVD+en+CDA+positief+over+Nieuwkoops+stikstofplan
© Johan Wissink

Kamerleden Mark Harbers (VVD) en Jaco Geurts (CDA) dienen donderdagmiddag schriftelijk vragen in bij minister Schouten over het boerenstikstofinitiatief. Zij vragen aan de minister hoe zij het stikstofplan van de boeren beoordeelt, roepen haar op zorgvuldig het initiatief te bestuderen en de juridische houdbaarheid te toetsen. Geurts is bovenal positief. 'Ik ben hier enthousiast over. Het is heel goed dat deze boeren de handschoen oppakken. Ik vind dat het ministerie dit initiatief van alle kanten moet ondersteunen.'


Donderdag maakten melkveehouders rond het Zuid-Hollandse Nieuwkoop bekend een deel van hun stikstofruimte te willen verleasen aan bedrijven die tijdelijk stikstofruimte nodig hebben, zoals bouwbedrijven, de Rotterdamse Haven en Schiphol. Met de opbrengsten creëren zij een nieuw verdienmodel en willen zij innovatieve maatregelen op hun bedrijven financieren om de stikstofuitstoot te verminderen.


VVD noemt plan 'veelbelovend'

Ook het VVD-Kamerlid Mark Harbers noemt het stikstofleaseplan van de Nieuwkoopse boeren 'veelbelovend'. 'We willen dat LNV zorgvuldig naar dit plan gaat kijken. Mogelijk is het de doorbraak in de stikstofimpasse om natuur, landbouw en economie verder te kunnen ontwikkelen. Het is een realistische mogelijkheid voor boeren om de investeringskosten die niet subsidiabel zijn, toch te kunnen financieren.'


Geurts en Harbers vragen onder meer aan Schouten om dit plan onderdeel te laten uitmaken van de gebiedsgerichte aanpak en de beleidsregels voor intern en extern salderen. Beiden willen dat Schouten hierover met de provincies in gesprek gaat, omdat een groot deel van de uitvoering van de stikstofmaatregelen in de regio ligt. Verder willen zij dat de uitkomsten van het plan worden doorberekenend en de minister in samenspraak met de sector tot een goede uitwerking komt van het plan.


D66: initiatief is slechts tijdelijke oplossing

Tjeerd de Groot (D66) laat weten eveneens positief te zijn, maar voegt daaraan toe dat uitkoop van boeren even goed onvermijdelijk is. De Groot laat via de mail weten: 'Het is goed dat boeren meedenken, dat is positief. Zeker bij Nieuwkoop, waar landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan.'

Het Kamerlid verwijst verder naar een bezoek dat hij onlangs heeft gebracht aan het gebied rondom de Nieuwkoopse plassen. 'Dan moet je constateren dat een aantal bedrijven echt moet stoppen of verplaatst moet worden om het natuurgebied weer in goede staat te krijgen. Daar gaat het uiteindelijk om, anders loopt alles toch weer vast en krijg je teleurstellingen bij de initiatiefnemers.'

Het viel De Groot op dat er bijvoorbeeld nog geen erkende emissiearme stallen zijn in het gebied. 'Dus reken je niet rijk, want dan krijg je de kat in de zak. Voor D66 is het belangrijk dat we naar een werkelijk andere manier van voedselproductie gaan, duurzame landbouw, want anders belanden we van de regen in de drup. De oplossing van deze boeren is slechts tijdelijk en leidt niet tot een werkelijk duurzame landbouw en een gezonde natuur.'


Schouten: Samen kijken naar juridische houdbaarheid

Minister Schouten laat via haar woordvoerder weten het 'goed' te vinden dat vanuit de sector initiatieven komen om de stikstofneerslag terug te dringen en verwijst naar eerdere initiatieven bij voer, mest en beweiden.

Woensdag ontvangt zij de Nieuwkoopse boeren voor een toelichting. Samen met de initiatiefnemers wil zij gaan kijken naar de juridische houdbaarheid van de plannen. In samenwerking met de provincies werkt zij aan de beleidsregels voor het extern salderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer