LTO Noord steunt 'creatief' verleaseplan stikstofruimte

Een creatief plan waar iedere partij haar voordeel mee kan behalen, noemt LTO Noord-voorzitter Zuid-Holland Arie Verhorst het idee van de boeren bij Nieuwkoop. Hij zat meerdere malen met de groep melkveehouders om tafel.

LTO+Noord+steunt+%27creatief%27+verleaseplan+stikstofruimte
© Michel Campfens

Hoewel hij veel pluspunten ziet, heeft de LTO Noord-voorzitter Zuid-Holland ook zorgen over de haalbaarheid van het plan. 'Pakt de overheid dit op door het in de beleidsmaatregelen mogelijk te maken? En zo ja, hoe wordt het juridisch geborgd? We hebben niet alleen te maken met de landelijke overheid, maar ook met twee provincies waarin de Nieuwkoopse Plassen liggen, namelijk Zuid-Holland en Utrecht. Krijgen zij het voor elkaar om het hierover eens te worden? Dat zijn allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden.'


Bovendien vraagt Verhorst zich af hoe het verhaal gaat landen bij collega-boeren elders in het land. 'Dat is een heel spannende. Sommige melkveehouders denken nog steeds dat er geen stikstofprobleem is. Die rond de Nieuwkoopse Plassen zien wel een dreiging. En ze willen liever iets zelf bedenken, zodat ze er nog wat vat op hebben, dan wachten totdat de overheid ingrijpt. Het zou goed zijn dat rond alle Natura 2000-gebieden boeren met hun eigen plannen komen.'


Geen blauwdruk

Verhorst ziet het verleasidee namelijk niet als blauwdruk voor andere gebieden in Nederland. 'Rond Nieuwkoop kan het werken. Hoewel de boeren midden in het Groene Hart zitten, boeren ze ook in verstedelijkt gebied, met industrie en een vliegveld om de hoek, woningbouwopgaves en wegenaanleg. Maar de situatie in bijvoorbeeld Groningen of Friesland is heel anders.'


De Nieuwkoopse Plassen is een van de lastigste Natura 2000-gebieden, stelt Verhorst. 'Er liggen zoveel opgaves in het gebied. Grote bedrijven met een stikstofvraag willen wellicht de boel opkopen als extern salderen wordt opengesteld. Dat is een dreiging. Voorkomen moet bovendien worden dat terreinbeherende organisaties erop in springen, door grond te verwerven midden in het agrarisch gebied. Dit is een prima plan, dat kan zorgen voor reductie van stikstof en toekomst voor boeren in het gebied.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer