Hoop op snelle realisatie Nieuwkoops stikstofplan

Het stikstofplan van de zestig boeren in de omgeving van het Zuid-Hollandse Nieuwkoop is overwegend positief ontvangen. Die melkveehouders maakten donderdag bekend een deel van hun stikstofruimte te willen verleasen.

Die stikstofruimte willen de boeren verleasen aan bedrijven die tijdelijk stikstofruimte nodig hebben, zoals bouwbedrijven, Schiphol en de Rotterdamse Haven. Directeur milieuzaken Eric van der Schans van Havenbedrijf Rotterdam juicht het initiatief van de boeren toe.


'De Rotterdamse haven is een haven in transitie. Dat betekent dat er heel veel bedrijven zijn die hun ruimte al geregeld hebben. Maar ook dat bedrijven met nieuwe activiteiten, vooral gericht op verduurzaming, nieuwe investeringen nodig hebben. Daarnaast is de Rotterdamse haven nog niet af. Er zijn nog altijd terreinen die uitgeefbaar zijn waar nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen en die nieuwe bedrijven hebben stikstofemissies en hebben daarvoor ruimte nodig.'


Stikstofrechten

Stikstofgedeputeerde Jeannette Baljeu (VVD) zegt dat provincie Zuid-Holland onderzoekt of ze het verleasen van stikstofrechten van boeren aan bedrijven die stikstofruimte nodig hebben mogelijk kan maken via de provinciale beleidsregels. 'Als uit het onderzoek blijkt dat de plannen van de boeren kunnen slagen, hebben wij hiermee een belangrijke oplossing voor de stikstofproblematiek in dit gebied in handen.'


Ook landbouwminister Carola Schouten is geïnteresseerd in de plannen. Zij heeft de coöperatie, waarin de boeren zich hebben verenigd, uitgenodigd om het leaseplan komende woensdag toe te lichten op het departement.


Beleidsregels snel aanpassen

LTO Noord-voorzitter Zuid-Holland Arie Verhorst verwacht dat de beleidsregels snel worden aangepast. 'Ik hoop dat he plan t dit jaar nog in werking kan treden. Als de minister groen licht geeft, dan zullen er best nog wel wat vragen te beantwoorden zijn, maar dan denk ik dat het wel in werking kan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer