Campagne tegen drugscriminaliteit Achterhoek

Om drugscriminaliteit in de Achterhoek te bestrijden, is 1 september een campagne gestart tegen drugslabs in het buitengebied. Onder meer overheden en LTO Noord zetten zich in om inwoners verdachte situaties anoniem te laten melden.

Campagne+tegen+drugscriminaliteit+Achterhoek
© Michiel Elands

'We zien in Berkelland, net als in de hele Achterhoek, dat drugscriminaliteit toeneemt en extremer wordt', zegt burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland over de campagne. 'Inwoners zijn zich vaak onvoldoende bewust van de risico's. Ook kan het in een kleine gemeenschap lastig zijn een melding over je buren te doen. Het anonieme meldpunt biedt dan uitkomst. Meer bekendheid hiervoor is daarom echt nodig.'

De campagne roept op om verdachte situaties of andere informatie anoniem te melden via Meld Misdaad Anoniem. In de politie-eenheid Oost-Nederland kwamen in 2019 in totaal 33 meldingen binnen dankzij Meld Misdaad Anoniem over de productie van synthetische drugs. Dit is een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar ervoor, al vermoedt de politie dat er veel meer labs zijn dan er worden opgespoord.


'In belang van inwoners platteland'

LTO Noord geeft aan het belangrijk te vinden dat agrariërs zich bewust zijn van de risico's en meldmogelijkheden. 'Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland, waartoe ook onze leden behoren. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen', aldus Martijn Regelink, namens de betrokken Achterhoekse LTO Noord-afdelingen. Regelink is tevens voorzitter van de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen in het buitengebied van Bronckhorst.

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met het RIEC Oost-Nederland, Openbaar Ministerie, politie, LTO Noord, het Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland en de acht Achterhoekse gemeenten. Provincie Gelderland ondersteunt de campagne. Gebruikers en bewoners van het buitengebied worden hierover met flyers en posters en online geïnformeerd. Via social media en websites worden video's en banners verspreid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer