Drugslabs weren in buitengebied

De voorzitters van de LTO Noord-afdelingen Hollands Kroon, Westfriesland en Heerhugowaard, Langedijk en Schagen hebben donderdagochtend 6 augustus op het politiebureau in Alkmaar afspraken gemaakt over het programma Aanpak Ondermijning Noord-Holland. Met name gericht tegen drugslabs en hennepkwekerijen.

Drugslabs+weren+in+buitengebied
© Persbureau Heitink

Doel is criminele activiteiten in het buitengebied eerder te signaleren en de veiligheid van verhuurders van agrarische bedrijfsgebouwen te waarborgen.

Binnenkort wordt een serie voorlichtingsbijeenkomsten belegd voor agrarisch ondernemers, samen met gemeenten en andere belanghebbenden over ondermijning en andere criminele activiteiten in het buitengebied. Doel is het terugdringen van potentieel aantrekkelijke locaties voor de productie van synthetische drugs.


Visie op veiligheid

Landbouwvoorman Arie Schouten in West-Friesland: 'Voor een effectieve aanpak is het van belang dat betrokkenen hun visie op veiligheid met elkaar delen en op elkaar afstemmen, inzicht hebben in de problemen die spelen en samen afspraken maken over de aanpak. Daar is nu een volgende stap in gezet.'

Er is al langer contact tussen landbouw en politie voor een preventieve aanpak. Drugsproductie is een groeiend probleem in Noord-Holland, stelt Schouten. 'Uit politiecijfers blijkt dat het aantal hennepplantages toeneemt, maar dat er ook een stijging is te zien van het aantal criminele laboratoria waarin synthetische drugs zoals xtc en amfetamine worden geproduceerd.'

Zo werden vorig jaar in de provincie op vier plekken productielocaties en vier opslaglocaties van synthetische drugs gevonden en werd op vijftien locaties chemisch drugsafval gesignaleerd.

'Huurders gaan heel geraffineerd te werk', zegt Schouten. 'Daarom adviseren we ondernemers en agrariërs die zijn gestopt om extra kritisch te kijken aan wie ze hun panden verhuren. En om zeker ook zelf een oogje in het zeil te houden.'


Levensgevaarlijk

De politie waarschuwt dat productie van drugs levensgevaarlijk is voor omwonenden vanwege brand- en ontploffingsgevaar, chemische stoffen en giftige gassen en watervervuiling. Schouten: 'Bovendien trekt drugsproductie criminaliteit aan, zoals geweld, afpersing en bedreigingen. Dit zorgt voor een onveilige omgeving.'

Begin september vindt er een startbijeenkomst plaats in Koggenland. Een maand later volgt Hollands Kroon. Daarbij doen ook ervaringsdeskundigen hun verhaal over de schadelijke gevolgen van de criminele activiteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer