Jan+Vonk+uit+Goudriaan+trots+op+zes+generaties+koeien
Nieuws
© Annemarie de Bruin

Jan Vonk uit Goudriaan trots op zes generaties koeien

Zuinig op de koeien zijn en het geluk hebben dat er telkens als eerste een vaarskalf wordt geboren. Dat zijn volgens melkveehouder Jan Vonk uit Goudriaan de ingrediënten om tot zes generaties van één koefamilie te komen.

Het is niet helemaal verwonderlijk dat dit zestal Bartjes zo lang op het bedrijf blijft. De moeder van de oudste koe, links, is Bartje 238. Zij was publiekslieveling bij verkiezing tot beste boerenkoe op de fokveedag in Hoornaar van 2013. Anderhalf jaar geleden overleed ze. De Newhouse Rocko-dochter werd 16 jaar en produceerde meer dan 10.000 kilo vet en eiwit.

De oudste op deze foto heeft de Deense stier V Eaton als vader. Uit de Eaton-koe is een dochter van de stier Möhoeve Niveau geboren. Daaruit kwam een kalf van de Italiaanse stier Active. Haar dochter is een Prince-telg, die het Big Winner-kalf op de voorgrond kreeg. Deze stier is gefokt door levensduurspecialist Jos Knoef.


Triple A

Van de V Eaton-koe zijn er twee volle zussen op het bedrijf. De oude Bartje 238 is meerdere jaren geïnsemineerd met deze stier. Vonk: 'Sommige stieren die goed passen, gebruiken we soms meerdere keren op ons bedrijf. Bij de stierselectie maken we gebruik van het Triple A-systeem, waarbij we graag betrouwbare stieren inzetten.'

Vonk kiest bewust voor Triple A. 'De bouw van de koe is belangrijker dan de fokwaarden. Doordat we veel weiden, moeten de koeien hun melk vooral uit het gras halen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer