De Rith Nora 265 naar 200.000 kilo melk

De Rith Nora 265 is woensdag de grens van 200.000 kilo melk gepasseerd. Daarmee is de Addison-dochter van Adrion en Lisette van Beek uit Breda de vierde koe in Nederland die deze bijzondere mijlpaal heeft bereikt. Dit bedrijf is onder meer de fokker van topstier De Rith Chassee.

De+Rith+Nora+265+naar+200%2E000+kilo+melk
© CRV

Nora wordt deze maand 19 jaar oud en had twaalf lijsten en in totaal 5457 dagen nodig om de grens van 2 ton melk te bereiken. Nora werd gefokt door Jos Peeters, de vader van Lisette van Beek en is al haar hele leven op melkveebedrijf De Rith aanwezig. Met haar stokmaat van 143 centimeter is ze inmiddels wel de kleinste koe van de stal, maar haar beperkte hoogtemaat heeft haar nooit in de weg gezeten.

'Integendeel, ze is juist altijd heel lenig en fit geweest. En vooral', en dat is volgens Adrion van Beek haar geheim, 'ze is een slagje slimmer dan de rest. Ze gaat druktes uit de weg, ze kijkt goed hoe ze het beste ergens naartoe kan gaan.'Nora heeft met Addison, Marconi, Sunny Boy, Botermijn 728, Ned Boy en Rocket een duurzame afstamming. 'Nederlandse stieren met Amerikaanse melkgenen', aldus Adrion, die Nora prijst om haar sterk beenwerk en geweldige uier.


Opnieuw ingeschreven

Nora kreeg als vaars 83 punten, maar werd als vijftienjarige opnieuw ingeschreven, waardoor ze met haar 88 punten met 91 voor beenwerk in aanmerking kwam voor het predicaat Sterkoe 3.

Vooral dankzij Nora's enorme persistentie heeft ze de 200.000 kilo melk gehaald, denkt Adrion. 'Ze piekte niet met 60 kilo, maar kon juist 50 kilo per dag maanden achtereen volhouden.'


Melkcontrole

Bij de melkcontrole bereikte Nora woensdag de uitzonderlijke mijlpaal van meer dan 200.000 kilo melk met 4,04 procent vet en 3,30 procent eiwit. Eerder passeerden Big Boukje 192 van familie Knoef uit Geesteren, Dora 442 van familie Machielsen uit Prinsenbeek en Minke 64 van familie Ubachs uit Epen al de grens van twee ton melk.

Dat De Rith Nora 265 nu de vierde Nederlandse koe met deze prestatie is, heeft voor Adrion van Beek nog iets extra's. 'Op mijn ouderlijk bedrijf hadden we de vierde honderdtonner van Nederland. Het is heel bijzonder dat Nora nu hetzelfde doet bij de 200.000 kilo-koeien.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer