Van Vulpen betaalt liever meer voor de beste vaarzen

Met de komst van de fosfaatregels fokt melkveehouder Klaas van Vulpen uit Hollandsche Rading tijdelijk minder jongvee op. Hij koopt vooral Duitse vaarzen aan. Over de gezondheid van zijn koppel heeft hij weinig zorgen. 'Quarantaine? Dat is praktisch onhaalbaar.'

Van+Vulpen+betaalt+liever+meer+voor+de+beste+vaarzen
© klaas van vulpen

U heeft 125 melk- en kalfkoeien en twee melkrobots. Waarom koopt u dieren aan?

'Met de invoering van fosfaatrechten is de prioriteit bij melken komen te liggen. Om de tweede robot vol te zetten, hebben we in de afgelopen jaren een aantal vaarzen en extra fosfaatrechten aangekocht.'

Duitse vaarzen hebben vaak een hogere gezondheidsstatus. In Nederland verkoopt niemand zijn beste dieren.

Klaas van Vulpen, melkveehouder in Hollandsche Rading

Maakt u zich zorgen over de gezondheidsrisico's bij import?

'Nee, eigenlijk heb ik geen noemenswaardige problemen gehad. Ik koop dieren met een goede gezondheidsstatus. De meeste van betrouwbare bedrijven in Duitsland en die hebben vaak een hogere gezondheidsstatus dan de Nederlandse. In Nederland geldt: niemand verkoopt zijn beste dieren. In Duitsland heb je die kans wel. Ik betaal liever iets extra's en ik werk al jaren samen met één partij.'


Gaat er dan nooit iets mis?

'Ik heb weleens een veelbelovende vaars gekocht en die bleek te weinig melk te geven. Dan moet je als handelaar en boer gezamenlijk het verlies nemen en doorgaan.'


Dierenartsen en GD adviseren aangekochte dieren in quarantaine te zetten tot de uitslagen van aanvullend onderzoek bekend zijn. Wat vindt u daarvan?

'Om eerlijk te zijn: een achterhaald advies. De verse vaarzen worden bij aankomst hier gemolken en gaan een nacht op het stro. De volgende dag draaien ze mee met het koppel, het liefst meteen drie melkbeurten. Quarantaine betekent apart melken en voeren. Dat is praktisch niet haalbaar en ook niet nodig, want de uitslagen van eventueel aanvullend onderzoek zijn altijd goed.'


Wat heeft de coronacrisis voor effect op de bedrijfsvoering? U heeft naast melkkoeien ook mestkalveren.

'Alles is onzeker geworden. Wat gebeurt er met de melk- en vleesprijzen? Tegelijkertijd daalt ook de prijs van fosfaatrechten. Maar hoe lang nog? Voordat je weer vaarzen koopt, denk je eerst goed na. Terwijl ik normaal altijd zeg: stilstand is achteruitgang.'


Wat betekent dat voor de aankoop?

'Ik houd op dit moment toch wat meer jongvee aan, omdat ik genoeg voer en stalruimte heb. Dan ben ik iets goedkoper uit dan met de aankoop van vaarzen. En ik ben zuinig op mijn koppel koeien. Als de crisis voorbij is en de ruimte is er, zal ik opnieuw vaarzen aankopen. Dat verwacht ik tenminste.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer