Sterk debuut Weelder Empire bij zwartbont

Weelder Empire kent een sterk debuut bij zwartbont. Bij roodbont heeft de genomicsgeteste stier Jacuzzi heeft ook als stiervader zijn vruchten afgeworpen, ook bij zwartbont.

Sterk+debuut+Weelder+Empire+bij+zwartbont
© crv

Jacuzzi komt naar verwachting zelf door als dochtergeteste stier in augustus volgend jaar. Hij is meteen ingezet als stiervader, voordat hij commercieel beschikbaar kwam. Zijn eerste zonen zijn ook van het eerste kwartaal van 2019 en de vrouwelijke nakomelingen zijn nagenoeg even oud. 'Zij zullen dus begin volgend jaar afkalven', stelt een woordvoerder van CRV.

Bij roodbont waren de zonen van Jacuzzi al langer in beeld. Zo bestond de top 3 genomicsstieren in april uit enkel Jacuzzi-zonen. In december 2019 was Novak P lijstaanvoerder, opgevolgd door Nominator in april 2020.


Nominator voert de lijst bij roodbontgenomics aan.
Nominator voert de lijst bij roodbontgenomics aan. © CRV alex arkink

Laatstgenoemde voert nog altijd de genomicslijst aan. Via moeder Tirsvad Kanu Nepha P leidt de afstamming naar de 89 punten ingeschreven Tirsvad Bookem Nessie, de overgrootmoeder van Delta Nippon P. Nominator komt vrij beschikbaar op de CRV-stierenkaart.


Jacuzzi matcht met Finder

Novak P is nu iets gezakt. Bij zwartbont voert Jacuzzi-zoon Delta Endless de toplijst aan. Zijn moeder is een dochter van Bouw Finder. Deze stier is ook de vader van Nominator. Blijkbaar is Jacuzzi een goede combinatie met Finder.

Bij de zwartbont dochtergeteste stieren voert VH Bernell opnieuw de lijst aan. Zijn oudste dochters hebben in Nederland voor de derde keer gekalfd. Het zijn middelgrote koeien die stappen op wat kromme benen. En volgens een woordvoerder van importeur Koole & Liebregts produceren ze gemakkelijk.


© crv

Ook nieuw in de top is de CRV-stier Weelder Empire. Dit dier scoort met een hoge gehaltenvererving en efficiëntie.


Vruchtbare dochters

Stieren met de Alta-prefix maken de top 5 compleet. Van AltaRabo is geen sperma meer beschikbaar, van AltaBianco is er nog voorraad. Sterke punten van deze stier zijn de dochtervruchtbaarheid (109) en uiergezondheid (107).

'Dat zijn net de factoren die een belangrijke bijdrage leveren aan de levensduur van veel koeien. Daarbij is het een outcross-stier', aldus een woordvoerder van Alta Genetics. Hij verwacht dat de totaalscore voor benen nog kan veranderen: 'Die lage score zie je niet aan zijn dochters. Er zijn ook maar 27 dochters op 17 bedrijven door de bedrijfsinspecteur bekeken.'

Een opvallende nieuwe topper bij roodbont is de GGI-stier Red Rocks Effort Zijn moeder, Bonhill Warsi 124, is gefokt door Bonhill Holsteins uit Kessel. De stier vererft een goed exterieur en een behoorlijke melkplas. De gehalten vragen wel wat aandacht.


Balisto voert nog altijd TIP-ranking aan

Sinds de stier Balisto in april de eerste plaats in de TIP-ranking overnam, voert hij deze ranking aan. Opvallend genoeg bestaat de top 5 bij zowel de NVI-ranking als de TIP-top nogal eens uit wat oudere stieren. De gemiddelde leeftijd is in beide gevallen afgerond ruim 6,5 jaar. Bij de TIP-ranking wordt toch wat meer nadruk gelegd op de bewezen stieren. Binnen de TIP-ranking is wat meer aandacht voor positieve gehalten en wat minder voor hoogtemaat, stelt een zegsman van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie, die de lijst uitbrengt. Balisto doet het met +0,36 procent vet en +0,33 procent eiwit ook goed. In de NVI-ranking komt deze stier in de top 20 terecht. Iets lager in beide rankings staat gehaltenstier en Balisto-zoon VH Balisto Brook. Deze stier vererft geen enorme melkplas, maar met +0,92 procent vet en +0,36 procent eiwit wel dikke melk. Bij roodbont wordt de TIP-lijst aangevoerd door Borderview Label P, gevolgd door Delta Multimate-Red en Kingfarm Holsteins Anreli-Red.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer