Eerste standaardlijst Nederlandse namen cultuurplanten

Maarten Loeffen van Vereniging Stadswerk Nederland heeft vrijdag de eerste standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten overhandigd aan Floriadedirecteur Pieter Cloo.

Eerste+standaardlijst+Nederlandse+namen+cultuurplanten
© Naktuinbouw

Dit deed Loeffen tijdens een bijeenkomst van de beplantingscommissie voor de Floriade Expo 2022. Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen stelden deze lijst samen.

Cultuurplanten zijn planten die voor menselijk gebruik worden geteeld. Deze allereerste editie van de standaard bevat 6.700 voorkeurs- en alternatieve Nederlandse namen van cultuurplanten. Inclusief een uitgebreide verantwoording voor de opzet en de gemaakte keuzes.

Uniformiteit is belangrijk. Bij gebruik van Nederlandse plantennamen helpt deze lijst met standaard voorkeursnamen. Daarom is de standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten gratis online beschikbaar.


Voorkeursnamen

De lijst is een langgekoesterde wens van veel tuinbouwspecialisten. Tot nu toe werd een Nederlandse naam willekeurig gekozen. Voor elk bekend gewas is er nu een eenduidige Nederlandse voorkeursnaam, naast de wetenschappelijke naam. Er staan voor veel gewassen ook (maximaal drie) alternatieve namen vermeld als die in gebruik zijn. De naamlijsten van houtige gewassen en vaste planten vormden de basis voor deze lijst.

In deze eerste lijst zijn de Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen gepubliceerd. Deze sector heeft veruit het grootste aantal gewassen. Later worden ook de namen van andere gewasgroepen opgenomen. Denk aan eenjarigen, bloembollen en bloemisterij-, groente-, landbouw- en tropische gewassen.

De lijst is als pdf beschikbaar en te vrij downloaden via www.naktuinbouw.nl/lijst-nederlandse-namen. Voor gebruik van de publicatie is vermelding van 'Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2020' vereist.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer