Veilingprijs bloemen en planten piekt 33 procent in juli

Het adagium 'zon aan boot, bloemen in de goot' blijkt afgelopen maand niet op te gaan. Bij een gelijkblijvend aantal veildagen ten opzichte van vorig jaar piekten de prijzen van bloemen, kamerplanten en tuinplanten fors met een derde.

Veilingprijs+bloemen+en+planten+piekt+33+procent+in+juli
© FloraHolland

De gemiddelde prijsstijging van bloemen, kamerplanten en tuinplanten tezamen over juli bedraagt 33,4 procent meer dan in juli 2019. Al moet daarbij worden aangetekend dat het toen veel heter was dan nu.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,0 graden Celsius tegen normaal 17,9 graden Celsius was afgelopen maand minder warm. Juli 2019 valt met een gemiddelde van 18,8 graden als zeer warm te bestempelen met een recordhitte boven de 40 graden Celsius in de laatste periode.


Prijssprong bij snijbloemen

Uitgesplitst naar productgroepen valt evengoed op dat snijbloemen vorige maand de grootste prijssprong maakten. 39,2 procent noteert FloraHolland. In de bovenste top 15 van snijbloemen is de stijging zelfs 45,2 procent. De gemiddelde overall takprijs in 2020 brengt het tot 28 cent. Dit is gelijk aan de takprijs in de top 15.Zoals gebruikelijk is de prijsvariatie tussen soorten onderling groot. Gladiool en freesia blijken hekkensluiters in de toplijst met elk 19 cent per tak dit lopende jaar. Hortensia weet als enige de grens van 1 euro te slechten, weliswaar met 1 cent. Lelies bezetten plek drie qua omzet (+53,8 procent) met gemiddeld 56 cent per steel.


Chrysanten

Omzetplek twee bij de snijbloemen is weggelegd voor chrysanten (+74,8 procent) met 35 cent per tak en een enorme prijsstijging van wel 114 procent ten opzichte van 2019. De rozenomzet (+8,6 procent) staat stevig op de eerste plaats met 21 cent per tak tot augustus 2020. Dat is 23,7 procent meer dan vorig jaar juli.

De gemiddelde prijsstijging bij tuinplanten is eveneens fors: deze steeg met 36,3 procent. De top 15 van het tuingoed noteert 38,2 procent. De gemiddelde prijs per pot stokt op 1,73 euro, tegen 1,78 in de top 15 van tuinplanten.


Citrus is uitschieter

Uitschieter qua prijs blijkt citrus waar dit jaar tot nu gemiddeld 9,84 euro voor neergelegd moet worden. Alle overige tuinplanten blijven onder de 5 euro, al komt de categorie 'overige bomen en heesters' wel in de buurt met 4,83 euro. Hortensia, nummer één qua omzet, en arrangementen eveneens, met respectievelijk 4,61 euro en 4,34 euro.

Lavendel bezet plek twee qua omzet met een plus van 10,2 procent ten opzichte van 2019. Wel ging er bijna een kwart minder van over de klok, maar de prijsstijging van 45 procent maakte veel goed. Gemiddeld brengt de zomerbloeier dit jaar 1,60 euro op.Van de categorie 'overige perkplanten' werd maar liefst 287,6 procent meer aangevoerd dan vorig jaar. Dit lijkt duidelijk ingegeven door de coronacrisis, wat eerder al zorgde voor een run op tuincentra door consumenten die plots de tijd en het geld hadden om hun tuin te verfraaien.


Perkplantenrun drukt prijs

De toevloed drukte uiteraard de prijs en wel met 46,3 procent. 67 cent kost een plantje gemiddeld dit jaar tot augustus.

De tuinplantenomzet steeg met 20,4 procent, maar kreeg wel een aanvoerkrimp van 11,7 procent voor de kiezen. De forse prijsstijging hield de omzet desondanks overeind.


Kamerplanten

Bij kamerplanten bleven de prijzen iets achter. Toch wist ook deze categorie zichzelf te overtreffen. Er moest bijna een kwart meer worden betaald voor de potten: 24,7 procent. De gemiddelde prijs per stuk kwam uit op 1,94 euro. De top 15 tilde zich gemiddeld met 7 cent over de 2 euro heen.De aanvoer in juli lag, mede als gevolg van de coronacrisis, bij veel producten lager. Er werden vorige maand 8 procent minder bloemen verhandeld.


Betere prijsvorming

Uitzondering op de aanvoerkrimp zijn kamerplanten. Hiervan lag de aanvoer in juli hoger dan een jaar eerder, namelijk 1,6 procent. Door betere prijsvorming steeg de totaalomzet van kamerplanten dan ook stevig met 26,7 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer