Vaker planten op balkon en terras

Bewoners van de grote steden in Nederland zetten vaker planten op hun balkons en terrassen. Dat blijkt uit onderzoek van Bloemenbureau Holland. Uit dat onderzoek bleek ook dat Amsterdam de groenste balkons- en (dak)terrassen heeft, Utrecht het meest tevreden is over haar 'buiten' en Den Haag er de meeste tijd aan besteedt. Rotterdam heeft geen groene vingers.

Vaker+planten+op+balkon+en+terras
© Bloemenbureau Holland

Bloemenbureau Holland heeft landelijk onderzoek gedaan naar terrassen en balkons in Nederland. Het is de derde keer dat een landelijk onderzoek is gehouden om het 'groengehalte' en de tevredenheid te toetsen onder balkon- en terraseigenaren.

Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2. Het onderzoek vond plaats tussen 15 mei en 4 juni 2018.

Aandeel planten gestegen

Het onderzoek wijst onder meer uit dat het aandeel planten ten opzichte van vorig jaar is gestegen, van 70 procent naar 76 procent. Met een rapportcijfer van 7,2 is de gemiddelde tevredenheid gelijk gebleven.

Vorig jaar waren bloeiende planten populairder: 37 procent in 2017 tegen 32 procent in 2018. Daarentegen spreken kruiden-, groente-, of andere eetbare planten dit jaar meer aan dan vorig jaar (2018: 8 procent, 2017: 4 procent). Bijna de helft van de balkon- en terraseigenaren (49 procent) heeft het liefst een mix van deze planten die hun 'buiten' sieren.

De voornaamste aankoopplaats voor planten is, net als in 2017, het tuincentrum (71 procent). Bijna een derde (31 procent) heeft een maand voor de onderzoeksperiode de laatste plantenaankopen gedaan. Gemiddeld besteden de terras- en balkoneigenaren 25 tot 100 euro aan het zomerklaar maken van het (dak)terras of balkon. Bijna de helft van de (dak)terras- of balkoneigenaren vergeet weleens de planten te verzorgen. 3 procent van de aankopen verliep via het internet.

Amsterdam de meeste planten

Amsterdammers hebben, vergeleken met de grote steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78 procent van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan vijftien planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27 procent). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit voor het zomerklaar maken van die buitenruimtes. Amsterdammers beoordelen hun balkon of (dak)terras gemiddeld met een 7.

Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon. Zij geven deze het rapportcijfer 7,2, terwijl zij er de minste tijd en het minste geld aan besteden, vergeleken met de andere grote steden. Ze zijn gemiddeld 47 euro en 0.9 uur per week kwijt aan hun (dak)terras of balkon.

Hagenezen besteden meeste tijd aan balkon

In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon, in vergelijking met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht: een uur en twintig minuten per week, ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55 procent van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan. Bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91 procent. De Hagenezen zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53 procent) en geven het gemiddeld een 6,8.

Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Ze vinden hun 'buiten' te klein en te oud. Zou dit de reden zijn dat ze in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51 procent) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer