Tuincentra+profiteren+van+mooi+weer+in+2018
Nieuws
© William Hoogteyling

Tuincentra profiteren van mooi weer in 2018

De omzet van tuincentra steeg in 2018 met 6,5 procent, meldt Tuinbranche Nederland. De verkoop lag vorig jaar op 1,53 miljard euro.

Het mooie weer in 2018 leidde tot een sterk positieve omzetontwikkeling in de tuinbranche. De omzet in bomen en planten steeg, evenals vorig jaar, met 11 procent. Van het totaal van deze bestedingen komt 267 miljoen euro op het conto van tuincentra. Het feit dat gemeenten en waterschappen de particuliere tuinbezitter stimuleren de tuin klimaatadaptief in te richten, kan hier mede een oorzaak van zijn. Kopers in deze groep zijn relatief ouder en tuinieren ook vaker dan gemiddeld.

In de groep bloemen en planten voor binnenshuis beleefden tuincentra een groei van 6,9 procent, waarvan twee derde voor rekening van de planten komt. Tuincentra hebben daarmee 10 procent in handen van de totale markt van bloemen en planten, die 1,4 miljard euro bedraagt.

Online

De groei van online tuinartikelen vlakt af, maar vertegenwoordigt inmiddels 20 procent van de omzet. Tuincentra houden met 22 procent het grootste aandeel. 'Opvallend is dat de categorie mest, bestrijdingsmiddelen en grondbedekking een omzetstijging liet zien van 5 procent, maar dat deze nauwelijks online werden gekocht', meldt Tuinbranche Nederland. Tuincentra hebben in deze categorie een omzetaandeel van 54 procent.

De verkoopcijfers van de tuincentra zijn op een andere manier vergaard dan in voorgaande jaren. 'Er is sprake van een nieuwe wijze van monitoring, vanwege veranderingen bij GfK. Ook omvatten de omzetcijfers nu de nieuwe categorie diervoeding, die een bedrag van ruim 1 miljard euro vertegenwoordigt.' De vernieuwde productindeling sluit aan bij de kassaregistraties van de tuincentra. Deze 'harde' verkoopcijfers van ruim vijfhonderd tuincentra vormen het uitgangspunt voor de ontwikkelingen. Daarnaast wordt een panel van 2.500 consumenten ieder kwartaal bevraagd op hun uitgaven. 'Nieuw is dat we van deze mensen weten wat voor type tuiniers zij zijn', zegt een woordvoerder van Tuinbranche Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / -3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
Meer weer