VHG+roept+op+groenvoorziening+niet+te+vergeten
Nieuws
© VidiPhoto

VHG roept op groenvoorziening niet te vergeten

Om de schade voor hoveniers en groenverzorgers te beperken, pleit branchevereniging VHG ervoor dat bedrijven in de groensector zoveel mogelijk kunnen blijven doorwerken ondanks de coronacrisis.

Met inachtneming van de instructies voor veilig en gezond werken, moet het goed mogelijk zijn om de groenbedrijven aan de gang te houden, stelt VHG-directeur Egbert Roozen. Sinds 23 maart neemt VHG wekelijks deel aan het overleg over de 'uitvraag bouw problematiek Covid-19'.

Dit overleg is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de belangrijkste knelpunten in de bouw en aanverwante sectoren boven tafel te krijgen. De vragen gaan over de voortgang van projecten, personeel, financieel-economische gevolgen, gevolgen op de werkplek, liquiditeit en de ervaringen met het noodmaatregelenpakket dat door het kabinet is gepresenteerd.

Liquiditeit onder druk

Volgens Roozen lijken de steunmaatregelen van de Rijksoverheid voldoende voor de bedrijven in de groene branche. 'We zien wel dat de liquiditeit van bedrijven onder druk staat. Bedrijven die problemen ervaren, worden door VHG geholpen bij het aanvragen van steunmaatregelen. Uiteraard zullen we de vraag naar en het effect van deze maatregelen in de gaten houden.'

Uit het Impactonderzoek dat VHG heeft laten uitvoeren, in de week van 16 maart, blijkt dat een derde van de 423 bedrijven 20 procent of meer van de hovenierswerkzaamheden niet kan uitvoeren. Voor het uitvoeren van groenvoorzieningswerkzaamheden geldt dat bij 27,6 procent van de 177 uitvoerende bedrijven.

Bij interieurbeplanters geeft ruim 44 procent aan meer dan 20 procent van het werk niet te kunnen uitvoeren. Slechts 3 procent van de deelnemende bedrijven heeft aangegeven helemaal geen hinder te ervaren.

Weer

 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer